28. mart, 2014.

KOTOR – Autorsko veče našeg poznatog pjesnika Mladena Lompara, u okviru kojeg je predstavljena njegova nova knjiga poezije „Balsamovana kletva“, održano je u četvrtak u Crkvi Sv. Duha u Kotoru.

Čarobnjak sa Cetinja, kako je Lompara nazvala mr Vesna Vičević, obraćajući mu se kroz sedam pitanja i odgovora, potpuno je svjestan svoje pjesničke snage.
Prema riječima književnika Pavla Goranovića, to je pjesnik koji zna da je svaka knjiga sjećanjem zapisana.

– On je pustolov po misteroznim predjelima naše prošlosti, zatočenik mediteranskih tajni, melanholični cetinjski „pustinožitelj“, vjernik apokrifa i uspomena…Impresionira nas i rastužuje, strpljiv i jedinstven, tih i drugačiji – kazao je Goranović.

Obitavanje u snovima

Lompar, kako je ocijenio Goranović, i dalje obitava u snovima koji odranije bijahu njegovi „najveći posjedi“.

– Smjena vremena se onda odvija kao prikaz smjena čovjekovih nesreća, njegove nenaviknutosti na ovakav svijet. Otuda Lompar obilazi ona vremena u kojima više ništa ne živi, osim tankih i najćešće bolnih uspomena. Što je onda njegov opus nego – Lomparevim načinom rečeno – jedan snažan „udah sjećanja“ – kazao je Goranović.

Iskreni doživljaji

Inspirisana Lomparom kao poetom crnogorskog vrha, Nela Savković- Vukčević je na nesvakidašnji način govorila o pjesniku i njegovom djelu, o njegovom životu ispod aure đe se drugačijim očima vidi. Nju će stvaranje Mladena Lompara, u iskrenom doživljaju koji je neskriven u predgovoru knjige, odvesti u istraživanja pjesnikovih motiva, ali nikada do kraja.
Na riječi Nele Savković- Vukčević božanski se naslonila nježna flauta Dijane Lompar, umjetnice tananog nerva, koja je pokazala nevjerovatnu povezanost instrumenta privilegovanih i moćne poruke poetske pređe.

Njeguška odiva, kojoj je Lompar posvetio slovo u knjizi „Balsamovana kletva“, Vesna Vičević kazala je da je on mag od malo riječi koje čine njegovo veliko djelo.

– Poezija je pečat prolaznosti na vječnom kamenu, a pečat Mladena Lompara  je veoma dubok i bogat u svojoj višeznačnosti koja poziva na nova čitanja – poručio je književnik Obrad Pavlović.

Na kraju je pjesnik, kako to uobičava ovakvim prigodama, čitao svoje neobjavljene stihove. Program je vodila i Lomparove stihove čitala pjesnikinja Dubravka Jovanović.

Poetsko veče organizovali su JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor i Gradska bibioteka i čitaonica.

S. Mandić

“Pobjeda”

Podijeli.

Komentari su suspendovani.