Ars

ARS – Časopis za književnost, kulturu i društvena pitanja

Prvi broj časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja Ars, publikovan je 1986. godine, u izdanju Književne opštine Cetinje. Članovi prve redakcije časopisa su bili Mladen Lompar (glavni urednik), Krsto Mijanović, Slavko Perović, Milorad Popović i Borislav Cimeša. Svojom koncepcijom, dizajnom (autor Bogdan Kršić), krugom saradnika Ars je od samog početka, u inače sumornom provincijskom kulturnom miljeu Crne Gore, najavljivao jedan novi, moderniji senzibilitet i veću otvorenost u odnosima između alternativnih i disidentskih kulturnih i političkih koncepata. Ars je ubrzo postao jedini časopis iz Crne Gore koji je i u najširem kontekstu ondašnje Jugoslavije imao stanoviti renome ozbiljne književne publikacije. Uz to, krug oko ovog časopisa je anticipirao mnoga društvena i politička pitanja koja će početkom devedesetih eskalirati u najgore oblike kleronacionalizma i balkanskog kriptofašizma. Zbog svojih neortodoksnih stavova Ars, i njegov izdavač Književna opština Cetinja, našli su se na udaru ondašnje komunističke oligarhije, pa je izlaženje časopisa prisilno obustavljeno prema direktivi Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Crne Gore.

Časopis za književnost, kulturu i društvena pitanja ARS. Ars je ponovno počeo izlaziti 1999. godine, kada je za predsjednika Crnogorskog društva nezavisnih književnika izabran Milorad Popović. U novoj redakciji Ars-a, iz starog uređivačkog tima su ostali Mladen Lompar i Milorad Popović, kao i njihovi saradnici iz osamdesetih godina, Ljubomir Đurković i Božo Koprivica, ali glavni agens nove serije čine mladi pisci koji su se na književnoj sceni pojavili tokom devedesetih godina proteklog stoljeća: Pavle Goranović, Balša Brković, Aleksandar Bečanović, Andrej Nikolaidis. Upravo je s njima nova serija Ars-a, proširila prvobitni tematski i žanrovski krug. Tako je u novoj seriji pored domaće i inostrane književnosti, likovne umjetnosti, teatra i društvenih pitanja, u značajnoj mjeri zastupljena rok kultura i filmsko stvaralaštvo. No, kako je Ars prevashodno književni časopis, njegov glavni koncepcijski zadatak je da pored kritičke prezentacije savremene crnogorske književnosti i prevođenja inostrane literature uspostavi ponovnu saradnju pisaca, publikacija i izdavača EX JU književnosti. Tako su u posljednjih par godina u Ars-u objavljeni temati iz savremene slovenačke, hrvatske, bosanske i makedonske književnosti, a broj 5/6 01 su uredili članovi EX JU PEN centra iz Amsterdama.

Kako izdavač Ars-a, Crnogorsko društvo nezavisnih književnika, časopisu nije moglo obezbijediti ni minimalne tehničke uslove za pripremu, rad i distribuciju, 2001. godine, Otvoreni kulturni forum sa Cetinja je postao suizdavač časopisa, pa u potonje vrijeme veći dio tehničkih i materijalnih sredstava obezbjeđuje ova nevladina kulturna organizacija.