O nama

OKF

Otvoreni kulturni forum (OKF) je osnovan 2001. godine u Cetinju. Ideja o osnivanju nevladine kulturne organizacije na Cetinju nastala je u maju 2000. godine, kada je “Grupa 99” gostovala u Crnoj Gori. Intelektualci i pisci iz bivših jugoslovenskih republika bili su impresionirani kulturnom baštinom i ambijentom Cetinja, i jednodušno su se saglasili da bi ovaj grad mogao biti idealno mjesto susreta pisaca i kulturnih djelatnika iz regiona. Uz Milorada Popovića, suosnivači OKF-a su poznati izdavač, publicista i prevodilac iz Zagreba, Nenad Popović, i ugledni sarajevski pisac Ivan Lovrenović. Od afirmisanih crnogorskih stvaralaca u programima OKF-a, prije svega u okviru redakcije časopisa Ars, najrenomiranije književne publikacije u Crnoj Gori, angažovani su Mladen Lompar, Balša Brković, Andrej Nilolaidis, Aleksandar Bečanović…

OKF u svom djelovanju ima dva prioriteta: misiju oživljavanja kulturnog života na Cetinju, koje je od kraja XV vijeka do sredine XX vijeka bilo politički, duhovni i kulturni centar Crne Gore, i inteziviranje kulturne saradnje medu piscima, izdavačima, kulturnim publikacijama sa prostora ex- Jugoslavije i šireg balkanskog regiona.

Neprestano širimo krug saradnika i partnera u Crnoj Gori i regionu, sa kojima Otvoreni kulturni forum realizuje projekte iz nekoliko različitih domena izdavaštva, kulture i društvenog života. Oni najbolje potvrduju postojanje zajedničke potrebe o osvajanju novih prostora za savremenu književnu produkciju i njenu razmjenu u južnoslovenskim zemljama, za izvjesnim formiranjem nove čitalačke publike, potrebu za razmjenom informacija i ideja koje potvrduju vrijednosti multiklturnog ambijenta u Crnoj Gori i integrativne potencijale za ratom desrtruiranu kulturnu komunikaciju u regionu.

Naše namjere već su prepoznale i podržale, osim stvaralaca, kulturne fondacije, među kojima su švajcarska kulturna fondacija Pro Helvetia, Kultur kontakt iz Beča, Evropska kulturna fondacija iz Amsterdama i Institut za otvoreno društvo iz Podgorice. Posljednje dvije Fondacije, na osnovu trodišnje strategije, pridružile su OKF trogodišnjem programu Kultura Nova, koji stimuliše i prati razvoj nevladinih organizacija u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori.

Učešćem u programu Kultura Nova, njegujemo razvoj naših programa u okviru nevladinog sektora koji djeluje u domenu kulture u Crnoj Gori i regionu, ali istovremeno prilažemo naš “kapital” prvobitne vizije – postati referentni centar savremene književne produkcije na južnoslovenskim jezicima i prezentacije bogatstva izraza multikulturalnog prostora.