Crnogorski pisac, umjetnički direktor “Ratkovićevih večeri poezije”, Ljubeta Labović učestvovao je, kao predstavnik Crne Gore na tradicionalnom međunarodnom književnom festivalu “Europoetika”, koji se svake godine održava u Budimpešti.

Labović je u segmentu festivala Cinober – kvartet o čistoj poeziji govorio o značaju književnih festivala i njihovom uticaju na recepciju književnosti i kulturnu saradnju u regionu Balkana sa posebnim osvrtom na iskustva “Ratkovićevih večeri poezije”, kao najznačajnije crnogorske književne manifestacije, te o položaju i mogućnostima „čiste poezije“ u uslovima kriznih i zamršenih društvenih okolnosti.

Labovićevu poeziju iz zbirke “Nedostajanje“ i časopisa Ars sa crnogorskog na mađarski jezik prevela je Viktoria Radić, a na “Europoetici” je promovisan časopis Pluralica u cjelini posvećen estonskoj poeziji. Sa eks jugoslovenskog prostora na u Budimpešti učestvovali su Marija Šimoković, Ervin Jahić i Mihajlo Pantić. U drugim segmentima festivala učestvovali su novosadski autori Maja Solar, Ivan Negrišorac, Miloš Latinović i Franjo Petrinović. Kao prateći program festivala prikazivani su makedonski filmovi.

Poezija, prozni tekstovi i govori učesnika ovogodišnje “Europoetike” biće objavljeni u nekoliko mađarskih časopisa i integralno na portalu www.radaykonyveshaz.hu.

V.S.

Izvor: Pobjeda

Podijeli.

Postavi odgovor