Dodjelu statusa istaknuti kulturni stvaralac, kao i odluku da trideset petoro umjetnika i stručnjaka u kulturi – u ovoj godini – stekne taj status, ministar kulture Branislav Mićunović ocijenio je kao “dio korijenitih reformi koje to Ministarstvo sprovodi”.

Status istaknuti kulturni stvaralac, ove godine dobili su: Sreten Asanović, Branko Banjević, Radoica Bošković, Jevrem Brković, Rajko Cerović, Gojko Dapčević, Žarko Đurović, Zuvdija Hodžić, Dragica Tomas, Mladen Lompar, Sreten Perović, Veljko Radović, Milorad Stojović, Čedo Vuković, Vojislav Vulanović, Đeljoš Đokaj, Miodrag-Dado Đurić, Slobodan-Puro Đurić, Nikola Gvozdenović, Filip Janković, Mihajlo Jovićević, Dragan Karadžić, Boško Odalović, Milija Pavićević, Slobodan Slovinić, Vojo Stanić, Vojislav-Vojo Tatar, Rajko Todorović, Uroš Tošković, Nikola Vujošević, Blagota Eraković, Dragomir Malović, Miodrag Mijušković, Vladislav Plamenac i Nikola Vavić.

Vi ste prvi kojima uručenjem povelje potvrđujemo status istaknuti kulturni stvaralac. Pažljivo se razmatraju svi prispjeli zahtjevi i vama će se naredne godine pridružiti novi umjetnici i stručnjaci u kulturi, koji na osnovu uslova propisanih Uredbom o kriterijumima i načinu dodjeljivanja statusa istaknuti kulturni stvaralac, steknu pravo na ovu povelju  rekao je ministar.

Povelja istaknuti kulturni radnik posthumno je dodijeljena i Miodragu-Dadu Đuriću, a ona će biti uručena njegovoj porodici na omažu koji Ministarstvo kulture uskoro priređuje. U ime umjetnika zahvalila se glumica Dragica Tomas koja je kazala “da svi oni koji su izabrani, imaju pamćenje i sjećanje duže od nade, pa je zato u njima ovaj gest jači i od zvanja“.

Izvor: Vijesti

Podijeli.

Postavi odgovor