U Ministarstvu kulture danas je predstavljeno treće kolo edicije “Nova luča”.

Riječ je o kapitalnom, najobimnijem i vjerovatno najznačajnijem projektu koji se realizuje u oblasti izdavačke djelatnosti u Crnoj Gori, naveli su u saopštenju.

Ovaj izdavački poduhvat započeo je 2015, na inicijativu izdavačke kuće Otvoreni kulturni forum sa Cetinja, a pored nje suizdavači su Nacionalna biblioteka “Đurđe Crnojević”, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva i Fakultet za crnogorski jezik i književnost.

„Nova luča“ je svojevrsni nastavak nekadašnjeg „Pobjedinog“ i državnog izdavačkog projekta “Luča” koji je, tokom 72 izdanja u proteklom periodu, ostavila bogato književno nasljeđe, od najstarijih vremena do početka devedesetih godina prošlog vijeka.

 

Edicija “Nova Luča” je u cjelini posvećena crnogorskim autorima i crnogorskoj književnosti. Donosi nam presjek recentne crnogorske književnosti i jednu kvalitetnu selekciju autora i knjiga, koji su obilježili crnogorsku književnu scenu od 90-tih godina prošlog vijeka do danas.

Treće kolo “Nove luče” obuhvata 10 naslova čiji su autori rođenjem ili porijeklom vezani za ovaj prostor, iako su svoju punu stvaralačku afirmaciju ostvarili i stekli van granica Crne Gore. Zastupljeni  autori su: Dragan Nikolić, Velimir Milošević, Veljko Radović, Ibrahim Hadžić, Biljana  Jovanović, Vojo Šindolić, Refik Ličina, Basri Čaprići, Žarko Laušević i Vojislav Pejović.

Ovaj projekat sa stanovišta Ministarstva kulture ima kapitalan značaj za kulturu, jer u potpunosti korespondira sa definisanim javnim interesom u kulturi i utvrđenim razvojnim prioritetima.

”Trideset knjiga objavljenih u okviru tri kola “Nove luče”, jesu svakako pokazatelj jedne kvalitetne i ozbiljne književne produkcije u Crnoj Gori, koja je nastala u proteklih 30 godina, a ujedno i nastavak bogate tradicije koju baštinimo u ovoj oblasti kulture. Ovaj izdavački projekat je od izuzetnog značaja i za buduće generacije koje će se baviti izučavanjem crnogorske književnosti” – naveli su iz MKU.

 

Preuzeto sa sajta Antena M

 

Podijeli.

Komentari su suspendovani.