Renomirana hrvatska izdavačka kuća Meandermedia objavila je nedavno roman Zuvdije Hodžića “Davidova zvijezda”, knjige poezije Mladena Lompara “Sedam redova života” i Pavla Goranovića “Kako mirišu knjige”. Urednik izdanja je Branko Čegec.

Roman “Davidova zvijezda” centralno je djelo u pripovjedačkom opusu Zuvdije Hodžića. Od strane književne kritike ovaj roman tretiran je kao ostvarenje iz samog vrha južnoslovenskih književnosti i jedno od najznačajnijih romanesknih ostvarenja pisanih u posljednjih nekoliko decenija.

Čitalac se lako uvjeri da pred sobom ima pisca velike epske snage, uzvišenog i bogatog jezika, osobene lirske nadahnutosti… Pravo literarno otkrovenje, Hodžić je stvaralac čije djelo zaslužuje da se predstavi Evropi.
Pinter Lajoš

Knjiga Mladena Lompara “Sedam redova života” predstavlja izbor kojim su obuhvaćeni ključni toposi pjesnikovog stvaralaštva, od lirskih struktura iz zbirke “Pustinožitelj” do cjelina iz djela “Vrijeme u kojemu sam prošlost”. Lompar se predstavio kao pjesnik čija je poetika usklađena sa ključnim paradigmama recentne prakse mediteranskog kulturnog kruga.

Mladen Lompar ima potrebu beskrajnog redukovanja poetskog materijala, on pripada, recimo to tako, onom pjesničkom bratstvu koje ne piše “sabrane”, već “izabrane” pjesme. Tajna istinske umjetnosti vjerovatno je jednostavna, možda i bliska odgovoru koji je, kažu, Auguste Rodin izricao na pitanje kako pravi svoje genijalne skulpture: “Uzmem komad kamena i odbacim sve što je suvišno.”
Balša Brković

Knjiga Pavla Goranovića “Kako mirišu knjige”, pored za potrebe ovog izdanja dijelom modifikovane građe iz njegovih ranih pjesničkih zbirki, sadrži i poeziju koju je pjesnik minulih godina pubikovao u književnoj periodici.

O knjizi – Vlatko Simunović: Sva imena čežnje

Dakle, želim reći da Pavle Goranović, hvala je Bogu, nije od onih “razbarušenih” pjesnika koje obično nazivaju “izvornima”, nego je pjesnik znanja, pjesnik čitanja “koji se ogleda u drugima”, koji umije svaki svoj trenutak “učiniti poetskim”, nešto poput Borgesa.
Mirko Kovač

Podijeli.

Postavi odgovor