Autor knjige pjesama “Cinober”, poznati crnogorski pjesnik Pavle Goranović dobitnik je glavne nagrada “Risto Ratković” za najbolju ovogodišnju knjigu poezije. Žiri u sastavu Sreten Perović (predsjednik), Jovanka Uljarević i Božo Koprivica jednoglasno je donio odluku o dodjeli najvećeg priznanja 39. Ratkovićevih večeri poezije Goranoviću.

Povodom proglašenja ovogodišnjeg laureata Pavle Goranović je saopštio:

Srećan sam što mi je ove godine dodijeljena nagrada “Risto Ratković”. Smatram to priznanjem za stvaralački trud i sav onaj nemir koji sam uložio u svoju posljednju poetsku knjigu. “Cinober” je našao srodnike i to me čini spokojnim. Ja sam pisac koji nije ravnodušan prema nagradama. Posebno ne mogu biti ravnodušan prema nagradi “Risto Ratković” jer sam dio sebe, ranijih godina ugradio u manifestaciju “Ratkovićeve večeri poezije”. Za knjigu i njen život dobro je da ona bude nagrađena. Definitivno, to je i način da nađe put do više čitalaca. Mada, ne mogu da sa uma smetnem onu misao Danila Kiša koji jednim davnim iskazom sugeriše da knjiga, uz sve hvalospjeve i priznanja, nastavlja da vodi usamljenički život. Posebno me raduje što je nagrada došla upravo za knjigu “Cinober”. Puno sam svog vremena potrošio radeći na tom djelu i ono je, na neki način. kruna mog dosadašnjeg bavljenja poezijom. Zadovoljstvo je tim veće što nagrada dolazi u toku jedne godine koju su, kada je moja bibliografija u pitanju, nakon predaha od šest godina, obogatili i tri knjige objavljene van Crne Gore. Studija i zbornik dokumenata “Tin Ujević i Crna Gora” i knjiga izabrane poezije “Kako mirišu knjige” hrvatska su izdanja. U Makedoniji je objavljen izbor iz mog pjesništva sa naslovom “Dolaze anđeli ravnodušnosti”.

U uži izbor za nagradu su ušle i knjige Nikole Živkovića “Astapov”, Melide Travančić “Svilene plahte”, Vesne Bige “Sjenke na uzici” i Damira Šodana “Pisma divljem skitu”.

Predsjednik Sreten Perović je naveo da je i ove godine bila zastupljena izuzetno bogata pjesnička produkcija. “Odlučili smo da nagradu dodijelimo Goranoviću što je tu prisutan jedan evropski poetski izraz koji je možda malo previše melaholično nadahnut, ali to je autentična poezija koja svjedoči da je taj pisac, filozof po obrazovanju, sazrio u jednu jaku autentičnu poetsku ličnost u savremenoj crnogorskoj poeziji”, kazao je Perović.

Žiri je odabrao i deset mladih autora do 27 godina starosti koji su radove poslali pod šiframa, a koji će nastupiti na 39. Ratkovićevim večerima poezije, koje će se od 3. do 6. septembra održati u Bijelom Polju. Poeziju će čitati Goran Radojičić i Slobodan Ivanović iz Nikšića, Spasoje Joksimović iz Majdanpeka, Natalija Živković i Katarina Fijamengo iz Beograda, Jasmin Caletović iz Tuzle, Nataša Pavićević i Tamara Simović iz Bijelog Polja, Nadija Rebronja iz Novog Pazara i Maja Ručević iz Zagreba.

Savjet 39. Ratkovićevih večeri poezije odlučio je, da pored plakete, i ovogodišnjeg lauerata Pavla Goranovića nagradi sa 2.000 eura. Najbolji mladi pjesnik dobiće 300 eura i mogućnost štampanja knjige u izdanju Međurepubličke zajednice iz Pljevalja i bjelopoljskog Centra za kulturu, drugoplasirani mladi pjesnik dobiće 300, a trećeplasirani 200 eura.

Podijeli.

Postavi odgovor