Crnogorski pisac Milorad Popović bio je gost Katedre za srpsku i crnogorsku književnost Odsjeka za južnoslavenske jezike i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 13. decembra, 2021. godine.

Razgovor sa njim i studentima južnoslavenskih jezika i književnosti vodila je docentica Dubravka Bogutovac s Katedre za srpsku i crnogorsku knjizevnost. Razgovor je pokrivao raznolike književne i kulturološke teme, a počeo je razmatranjima o njegovom odnosu prema vlastitoj poeziji s jedne strane, te prozi i publicistici s druge strane. Popović je govorio o svom posljednjem romanu „Čovjek bez lica“, nakon kojeg je dobio jedno od najvećih književnih priznanja – Njegoševu nagradu. Budući da je povod Popovićevog gostovanja na Sveučilištu u Zagrebu bio njegov rezidencijalni boravak u ovom gradu, prisutni su razgovarali sa autorom o njegovom rukopisu u nastajanju.

Popović je sa prisutnima razgovarao o stanju na crnogorskoj književnoj sceni, a dotakao se i pitanja o hrvatskoj književnoj produkciji. Naposlijetku je pisac pričao o knjigama koje trenutno čita. Susret je završen čitanjem njegovih izabranih pjesama.

Kako je kazala Bogutovac, bilo im je iznimno drago što su ugostili ovako značajnog pisca i čuli njegove pjesme, ali i njegova promišljanja o pitanjima književnog života.

Podijeli.

Komentari su suspendovani.