Pjesnik Milorad Popović dobio je nagradu Miroslavljevo jevanđelje, za knjigu poezije “Raskršća”, objavljenu 2008.godine u izdanju Otvorenog kulturnog foruma Cetinje. Popoviću je, nagradu dodijelio žiri u sastavu: Zuvdija Hodžić, Pavle Goranović, prof. dr Živko Andrijašević, Bogić Rakočević i Jovanka Vukanović.

Nagrada Miroslavljevo jevanđelje Miloradu Popoviću biće uručena na prigodnoj svečanosti u Bijelom Polju. Prema odredbi Zakona o državnim nagradama, lauretu će priznanje uručiti ministar kulture, sporta i medija.

Za dodjelu nagrade Miroslavljevo jevanđelje bilo je podnijeto petnaest prijedloga za osamnaest autora, a Žiri je Odluku o dodjeli nagrade donio jednoglasno. U užem krugu za dobitnike nagrade bili su i Ismet Rebronja (“Nula insula”), Milisav Popović (“Zaboravljena gora”), Bosiljka Pušić (“Naranče pod šljemom”) i Ilija Lakušić (“A potom obrezaše knjigu”).

Nagrada Miroslavljevo jevanđelje dodjeljuje se svake druge godine, autoru iz Crne Gore, za književno djelo objavljeno u Crnoj Gori, u prethodne tri godine. Prema propozicijama, predviđena je kao posebna i nacionalna nagrada. Posebna jer se dodjeljuje za konkretno književno djelo a nacionalna jer se dodjeljuje isključivo autoru iz Crne Gore za djelo objavljeno u Crnoj Gori.

Nagrada Miroslavljevo jevanđelje se sastoji od plakete, diplome i novčanog dijela koji iznosi 150 najnižih cijena rada. Dosadašnji dobitnici nagrade Miroslavljevo jevanđelje su: Milisav Savić za roman “Ožiljci tišine” (1997.), Miro Vuksanović za roman “Semolj gora” (2000.) i Balša Brković, za roman “Privatna galerija” (2003).

Podijeli.

Komentari su suspendovani.