Poezija crnogorske pjesnikinje Dragane Tripković, našla se u antologiji  “Circle Surface Sun – From Somewhere in the Mediterranean” (Kružna površina Sunca. Odnekud na Mediteranu), u izdanju prestižne austrijske izdavačke kuće “Schlebrügge.Editor” za umjetnost, arhitekturu, dizajn i teoriju. U knjizi su se našla  22  umjetnika iz Mediteranske regije, a izdanje su priredili Irena Eden i Stjin Lernout. Uvodni tekst za antologiju potpisuje Juan Canela, a među ostalim autorima su Salah Badis (Algeria), Efe Murad Balikҫioğlu (Turkey), Najwa Binshatwan (Libya), Valérie Cachard (Lebanon), Antoine Cassar (Malta), Anat Einhar (Israel), Wagdy El-Komy (Egypt) , Laura Ferrero (Spain), Anja Golob (Slovenia), Soukaina Habiballah (Morocco), Jazra Khaleed (Greece), Arian Leka (Albania), Mazen Maarouf (Palestinian Territory), Senka Marić (Bosnia and Hercegovina), Marwa Melhem (Syria), Nora Nadjarian (Cyprus), Kamel Riahi (Tunisia), M.G. Sanchez (Gibraltar), Olja Savičević-Ivančić (Croatia), Igiaba Scego (Italy), Thomas Vinau (France).

Autori su pisali formom autobiografskog eseja, komentara, pozije ili filozofskog razmišljanja – a tekstovi artikulišu jednu ili drugu stranu posebnog svjetla koje objedinjuje Mediteransko područje. Publikacija je dizajnirana kao knjiga umjetnika, a predstavlja tekstove na engleskom jeziku i na izvornim jezicima. Fotografska serija Irene Eden i Stijna Lernouta o temama mora i svjetlosti uobličava oblikuje atmosfersu teksta i dokumentuje instalativni i ilustrativni način na koji se ovi umjetnici bave tom tematikom.

Ova antologija postavlja početnu tačku u kritičkom promišljanju Alberta Camusa o Evropi u njegovo vrijeme i njegovoj mediteranskoj utopiji solidarnosti i jednostavnosti, u kojoj svjetlost i sunce igraju glavnu ulogu. U trenutnim ekonomskim, ekološkim i humanitarnim krizama čini se da je ideja o uključivoj mediteranskoj Evropi utemeljenoj na kulturnoj raznolikosti uništena u korist nacionalističkih interesa, ekonomske izolacije i populističke ideologije koja podstiče mržnju i strah. U ovom podneblju, mogućnost ponavljanja Camusove “solarne misli” kao “umjetnosti življenja u katastrofalnim vremenima” stekla je novu bitnost hitnost. Tako autori istražuju današnjicu posmatrajući mediteranske obale kao mitološko porijeklo Evrope. “Circle Surface Sun” okuplja glasove iz različitih mjesta i bezbroj perspektiva u pokušaju otvaranja transnacionalnog dijaloga o prelasku granice između zemalja i kontinenata i stvaranja prostora za zajednicu i zajedničko razmišljanje.

Irena Eden, rođena 1974. u Hamburgu, i Stijn Lernout, rođen 1972. u Antwerpenu, žive i rade u Beču. Studirali su vajarstvo i projektnu umjetnost na Univerzitetu likovnih umjetnosti i dizajna Muthesius u Kielu, Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu (BiH) i Umjetničkoj akademiji Weißensee u Berlinu. Njihovi su radovi bili izloženi na samostalnim i kolektivnim izložbama u mnogim evropskim zemljama. U sklopu istraživanja mediteranskih kultura trenutno organizuju izložbu u Kunstverein Konstanz, u okviru koje će biti izvedeni audio snimci tekstova iz ove knjige koje su pročitali glumci Maria Lohn

Podijeli.

Komentari su suspendovani.