Zbirka poezije “Kod 77” (poetski dnevnik) debitantska knjiga Nele Krnić, objavljena je nedavno u Otvorenom kulturnom forumu sa Cetinja. Za izdavača je potpsan Goran Martinović, urednici  izdanja su Milorad Popović i prof. dr Nedžad Ibrahimović, a knjigu je grafčki oblikovala Ozana Brković. Fotgrafija sa naslovnice je djelo Dragana Sjekloće i Vladimira Popovića. Zbirka će biti promovisana u Sali DODEST, KIC-a “Budo Tomović”, 21. aprila u 19 sati.

Kako je u predgovoru zapisala Sonja Tomović Šundić, poetski dnevnik Kod 77 predstavlja intimni zapis i ličnu ispovijest pjesnikinje Nele Krnić. 

“Plod je emocionalnih iskustava i refleksija o važnim egzistencijalnim temama, izazovan za tumačenje i interpretaciju. Autorka gradi vlastitu poetiku, koristi kondenzovan jezik, autentičan stil i ritam jezika da bi u slikovnom zapisu izrazila svoje razumijevanje svijeta. Posebno je posvećena svojim sjećanjima, rodnom gradu, povratku podgoričkim korijenima, otmjenošću koja vibrira njenim krvotokom, kao porodično nasljeđe i zavještanje. 

U njenom pjesničkom jeziku iskustvo ljubavi, plotsko i senzualno, ima istaknuto mjesto, ali i ljubav kao najšire stanje duha koje obuhvata porodicu, doživljene i mitske gradove, ispitivanjem i nostalgijom osobene senzualnosti. Umjetnost i život se prepliću, njeni duševni kodovi rezultiraju stihovima vanredne estetske vrijednosti, ali i čežnjivom nostalgijom prema izgubljenim ljubavima, gradovima, prostorima. Pjesnikinja se poigrava riječima, vizuelizuje iskustva, pročišćava unutrašnju rezignaciju, srasta sa radosnim zvukom postojanja. Takođe, posebno važnim za poetski dar Nele Krnić čini se njena ženska osviješćenost, revolt prema rodnim stereotipima, ukazivanje na obuhvatnije ljudske vrijednosti. Njena poezija, stoga, kao i njeno pjesničko biće, nosi snagu i ranjivost, bol i plemenitost, uspijevajući da lako nađe put do čitalaca. Poezija je život uhvaćen stihovima, snoviđenje uhvaćeno maštom, iskustva uhvaćena u vječnu knjigu nezaborava, kojoj je Nela Krnić svojim pjesničkim prvijencem odista dala vrijedan prilog”, zapisuje Tomović Šundić.

Nela Krnić je rođena 7. aprila 1977. godine u Sarajevu. Poeziju I prozu piše od djetinjstva, a ovo je njena pra knjiga. Magistar je pravnih nauka i aktivno se bavi zaštitom ljudskih prava, s posebnim akcentom na zaštitu prava najranjivije djece i porodica. Radi u predstavništvu UNICEF-a za Crnu Goru. 

 

Podijeli.

Komentari su suspendovani.