Bosansko-hercegovački pisac i kolumnista Faruk Šehić biće sljedeći gost kursa “Književnost i transformacije” u organizaciji Alternativne teatarske aktivne kompanije (ATAK). Šehić će održati predavanje u petak, 30. oktobra, u Američkom uglu, u 18 i 30 sati, za polaznike kursa.

Nakon predavanja, Faruk Šehić će govoriti pred publikom u Narodnoj Biblioteci “Radosav Ljumović” u 20 sati.

Šehićevo predavanje će biti posvećeno pisanju kao radu, koji ovaj pisac smatra “teškim i razarućim”. Razgovor sa Šehićem u Američkom uglu vodiće književnik Vasko Raičević.

faruk-okf

Faruk Šehić je nagrađivani i jedan od najvažnijih pisaca poslijeratne generacije autora iz Bosne i Hercegovine. Šehić je rođen 1970. u Bihaću. Dobitnik je nagrade Evropske Unije za literaturu za roman “Knjiga o Uni”. Dobitnik je najvećeg regionalnog priznanja za literaturu, nagrade “Meša Selimović”. Bio je učesnik rata i teško ranjen u njemu. Poeziju, prozu, eseje, likovne i književne kritike objavljuje od 1998. godine. Književna kritika ga smatra jednim od najdarovitijih pisaca na području bivše Jugoslavije, i predvodnikom tzv. pregažene generacije. Njegove knjige Hit depo (poezija), Pod pritiskom (kratke priče) i Transsarajevo (poezija) uživaju kultni status kod čitalačke publike, i objavljivane su u više tiraža. Član je Društva pisaca BiH i P.E.N. Centra u BiH. Radi kao novinar i kolumnista u sarajevskom magazinu BH Dani. Živi u Sarajevu.

 

Alternativna teatarska aktivna kompanija organizuje program “Književnost i transformacije” u partnerstvu sa Fondom za aktivno građanstvo – fAKT, u okviru projekta “De facto strong” finansiran posredstvom Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori kroz program IPA Civil Society Facility.

Podijeli.

Komentari su suspendovani.