Poziv književnici Dragani Kršenković Brković od Gete Instituta iz Minhena

Crnogrska književnica Dragana Kršenković Brković dobila je poziv od g-đe Claudia Amthor-Croft, direktorice odeljenja Literature and Translation Funding Gete Instituta u Minhenu, da učestvuje u the Invitation Program-u na Sajmu knjiga u Lajpcigu (od 27 – 29.aprila 2023. godine). Ovaj program Gete Institut organizuje u saradnji sa Sajmom knjiga u Lajpcigu i S. Fišer Fondacijom.

Prema rečima g-đe Amthor-Croft, „ovaj program služi za promociju i proširenje odnosa između zemalja njemačkog govornog područja i zemalja u okviru TRADUKI mreže. Književnice/ci će dobiti ne samo dublji uvid u tržište knjiga na njemačkom jeziku, već putem pouzdanih mreža i veći pristup književnosti na njemačkom jeziku. Takođe, ovo je odlična prilika za predstavljanje i promociju književnosti iz zemalja jugoistočne Evrope, što je važno.”

Sajam knjiga u Lajpcigu, najstariji i jedan od najvećih u Evropi, prepoznat je kao mjesto susreta književnosti i različitih kultura. Tradicionalni fokus Sajma knjiga u Lajpcigu – književnost iz centralne, istočne i jugoistočne Evrope, u međuvremenu se razvio u važno mjesto susreta izdavača, književnica/književnika i prevodilaca iz ove regije. Uporedo sa Sajmom, održava se i najveći čitalački festival u Evropi „Lajpcig čita“ (Leipzig liest). 

Da podsjetimo – Sajam knjiga u Lajpcigu nije održan 2022. godine zbog COVID-19. 

Svi programi predviđeni za Sajam knjiga Lajpcig 2022, uključujući i The Invitation Program Gete Instituta iz Minhena,održaće se na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Lajpcigu (26 – 30. april 2023). 

Dragana Kršenković Brković je autorka romana Dva talasa, Atelanska igra, Izgubljeni pečat, zbirki pripovjedaka Vatra u Aleksandriji, Gospodarska palata, književnih studija Poetika prolaznosti i Fragmenti i knjiga bajki. Bila je gošća mnogih rezidencijalnih programa za književnice/ke i dobitnica je stipendija raznih organizacija, uključujući Apexart (Njujork), Art OMI (Njujork), KulturKontakt Austria (Beč), Pecs Writers Program (Pečuj), Hubert H. Humphrey Fellowship Program (Kalifornija i Vašington DC), OeAD-GmbH (Grac), UNESCO (Rodos), Goethe-Institut (Minhen), Internationale Jugendbibliothek (Minhen), Bologna Book Fair (Bolonja), Međunarodno bijenale ilustracija /BIB/ (Bratislava), itd. 

 

Podijeli.

Komentari su suspendovani.