Novi broj časopisa Ars, objavljen je nedavno u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetnja i u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu Cetinje. Broj otvara odlomak iz novog romana Milorada Popovića “Smrti se podvaljuje”, pod naslovom “Zavjera”. Slijedi odlomak iz romana u nastajanju crnogorske spisateljice Dragane Tripković pod nazivom “Lovište samoće”. Borislav Jovanović je objavio “Logos i sinhronizacije”, iz neobjavljene zbirke pjesama „Astralna katarza – Arhiviranje lirike metafizike“. Slijedi tekst Dragana Kršenković Brković “Gubeći sebe”. Abigejl Abramovič se pojavljuje u Arsu sa tekstom “Na lijevoj strani Novoga jevrejskog groblja”, iz neobjavljenog rukopisa. Tanja Sekulić piše tekst “Tri samoubistva“, a u Arsu je objavljen i odlomak iz romana “Rekvijem” Josipa Mlakića. Poezija Enesa Halilovića je izašla pod naslovom “Drevno i moderno”.

Za ovaj broj Arsa Ivica Prtenjača je priložio odlomak pod naslovom ”Odeon”. Slijedi Dubravka Đurić “Ulazak u ozvukovljenu sobu”, i poezija Nenada Rizvanovića pod naslovom ”Gravitacija”. Jasna Šamić objavljuje pod naslovom “Nostalgija”, a u broju je objavljen preod poezije Tadeuša Ruževiča – Dezerteri, koji potpisuje Đurđica Čilić. “Parloir des poètes”, je  naziv jednog poetskog dana na dan poezije u Parizu koji je priredila Jasna Šamić. Tu su zastupljene pjesnikinje Catherine Pont-Humbert, Sonia Pavlik, Remy Faye, Jeanine Baude, Anne Lemaître, Patricia Nolan, Clara Regy, Boel Jean i Jacqueline Persini.

Tekst Bruna K. Eijera “Govori Smohalla” priredila je i prevela sa švedskog: Hatidža Mujkanović, a Ecu Strom je preveo i priredio Refik Ličina.

Linda Maria Baros predstavljena je u Arsu odlomkom iz zbirke La nageuse désossée. Légendes métropolitaines („Plivačica bez kostiju. Urbane legende“), Le Castor Astral, Paris, u prevodu Jasne Šamić.

U ovom broju je objavljen adrama u jednom činu, Branke Knežević pod naslovom “Mare nostrum”

Pavle Goranović piše esej pod naslovom “Poezija kao naklonost slučajnosti”, a Lena Ruth Stefanović piše o Dubravki Ugrešić u tekstu “Sprechstallmeister”. Sonja Tomović-Šundić je pisala Istorijsku hronologiju, simbol i kreacija. Nedim Mušović piše o Tradicionalnim teatarskim oblicima u osmanskom carstvu. O romanu Milorada Popovića “Smrti se podvaljuje” za ovaj broj Arsa pisao je Ahmed Burić u tekstu pod naslovom “O anđelima  (i đavolima) raspadanja”. Tekst Novice Vujovića o novoj knjizi Đorđa Šćepovića, pod naslovom Vrijeme Juda, zatvara ovaj broj Arsa.

Podijeli.

Komentari su suspendovani.