Uvodna riječ

“Za moje umjetničko osjećanje ostalo je zauvijek važno da radimlogično, i da je osjećanje stvarnog prisutno, da se nazire mogući siže, da se bude iskren u svakom pogledu”
Petar Lubarda

Umjetnost je za Lubardu bila tajna za kojom je strastveno čeznuo čitavog života. Neobjašnjivost nagona za slikanjem, dar nadahnuća koji ga je tokom niza godina opsjedao i činio toliko zavisnim od slikarstva. Prije svega on je slikar,poslije svega on jeste samo slikar sa darom da istovremeno slikom dosegne i sjedini ljepotu i istinu. Lubarda je grandiozna pojava u slikarskoj tradiciji Crne Gore, bez prethodnika ili sljedbenika, pojava za sebe koja je svojom snagomobilježila epohu i obogatila kulturu kojoj je pripadao po rijetkoj sposobnosti da umjetnost uzdigne do njenog vanvremenog značenja.

Autor

odlomak:

Slikati znači dvostruko živjeti

U crnogorskom likovnom stvaralaštvu nema značajnijeg slikara od Petra Lubarde, po umjetničkom talentu i ideji, po slikarskom umijeću i tehnici, temperamentu i emociji, po svemu. Rijetki su slikari sa Balkana koji su sebi obezbijedili tako visoko mjesto u Panteonu domaće i svjetske istorije umjetnosti koji su uspjeli da duhovnost i ljepotu Crne Gore učine dijelom svjetske likovne tradicije i njene – nacionalne vrijednosti uzvise do univerzalnog značenja.

Petar Lubarda napravio je djelo koje po svojoj estetskoj vrijednosti predstavlja vrh crnogorskog slikarstva, slikar je koji je njenu istoriju i etiku uzvišeno slikarski predstavio stvorivši djelo jedinstvene umjetničke snage. Od prve do poslednje slike, njegovo umjetničko djelo predstavlja skladnu umjetničku cjelinu, nastalu kao plod estetičkog koncepta utemeljenog na snažnoj umjetničkoj viziji…

Podijeli.

Komentari su suspendovani.