Izašla je iz štampe četvrta ovogodišnja sveska časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja Ars. Otvara ga kratka priča Bogića Rakočevića “Očeve sestre“. Novim pjesmama predstavljaju se Lidija Vukčević, Lena Ruth Stefanović, Dina Murić, Stanka Hrastelj, Milo Jukić i Zoran Bognar.

U dijelu Arsa posvećenom prijevodima objavljena je poezija Viljema Blejka, Fjodora Tjutčeva, Stiva Mangana, Teda Hjuza i Stiva Mangana. Tu su i “Ispovijest jednog humoriste“ O. Henrija i “Problem starog Hardža“ Džona M. Oskisiona.

Središnji dio časopisa Ars u ovom broju je rezervisan za “Posmatranje vukova“, slavnog engleskog pjesnika Teda Hjuza, životnog saputnika Silvije Plat, kojeg feministi i njeni obožavaoci krive za smrt pjesnikinje, navodeći kao razlog brojna nevjerstva i činjenicu da je napustio zbog druge žene. Ted Hjuz je pretrpio još jedan užasan gubitak. Njegova ljubavnica 1969. godine je ubila sebe i dijete na isti način kao i Silvija Plat.

Novi Ars donosi i esej Pavla Goranovića. Programskog je karaktera i sa ilustrativnim naslovom “Poezija – Čarolija obmane i plemstvo bola“.

Smatram proviđenjem kada me poezija probudi, kao i to što veoma ozbiljno pišem poeziju. Ne želim iznevjeriti te misli. – zapisao je Goranović.

U Arsu je objavljen i rad književnog kritičara Borislava Jovanovića, posvećen poeziji Radovana Zogovića. O pjesništvu Mladena Lompara piše Lidija Vukčević. Tu su i zabilješke Barbare Džonson o ratnim zapisima Pola de Mana, koje je prevela Aleksandra Nikčević – Batrićević i esej Bojana Jovanovića “Animal metaphysicum“.

Izvor: Pobjeda

Podijeli.

Komentari su suspendovani.