U izdanju Crnogorskoga PEN centra i Otvorenog kulturnog foruma s Cetinja iz štampe je izašla nova knjiga poezije Đorđa Šćepovića Kućni red logora.

Đorđe Šćepović jedan je od najvažnijih pjesničkih glasova savremene crnogorske književnosti. Objavio je knjige poezije Provincije spasa (2004), Molitva za Judu (2004), Par riječi o strahu (2005), Apostol iz bloka A (2006), Triput reci metropola i nahrani ptice slovima (2009), Dok crtah mapu svojih putovanja (2016), Prije objave (2017), Doba (2018)Glasnici (2020, nagrada Aleksandar Leso Ivanović), kao i knjigu kratke proze Gozba (2019, nagrada Zaim Azemović). Zastupljen je u više zbornika, antologija i panorama poezije. Autor je i voditelj emisije Knjiški ljudi na Gradskoj televiziji i kolumnista Gradskog portala. Poezija mu je prevođena na engleski, mađarski i slovenački jezik. Jedan je od osnivača i urednika časopisa za književnost i kulturu Script. Član je Crnogorskog PEN centra.

Po riječima kritike Šćepovićeva poezija uveliko prevazilazi lokalna i nacionalna određenja, uspostavljajući odnos s književnom tradicijom, u eliotovskome značenju toga pojma, kroz gustu mrežu intertekstualnih tragova. Identitet, egzistencija, porijeklo i smisao poezije… motivi su koji tvore specifičnu formu „mitologije svakodnevice“ u Šćepovićevoj poeziji.

Pjesnik i književni kritičar Tomislav Marković o najnovijoj Šćepovićevoj knjizi poezije u predgovoru je zapisao:

„Poezija Đorđa Šćepovića dete je našeg vremena, sačinjena je od realija i andramolja našeg doba, od nemira i lutanja savremenika, ali pesnik ne preuzima gotove znake vremena, već ih propušta kroz svoju specifičnu optiku, posmatra ih pod iskošenim uglom i tako stvara jedan originalan svet. Moglo bi se reći da Šćepović revidira Bodlerov poklič kojim počinje moderna poezija, on se spušta na dno poznatog da bi pronašao novo.“

Podijeli.

Komentari su suspendovani.