Branko Čegec – CETINJSKI RUKOPIS

Knjiga “Cetinjski rukopis” hrvatskog pisca Branka Čegeca, objavljena je u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja. Za izdavača popisuje se Milorad Popović, a urednica izdanja je Dragana Tripković. Knjigu likovno oprema Suzana Pajović.

Miroslav Mićanović
“Naslov će doći, već će se dogoditi! – Cetinjski rukopis, čitanje, pitanja i odgovori kojih nema, post scriptum!

(odlomak)

“Što se može s poezijom koja u vlastitom sadržaju radi inverziju i izmještanje, koja premeće svoja velika i mala slova, ne bi li već u grafičkoj razlici iskušavala onoga koji je čita i koji se kreće njezinim prostorom, što je samo po sebi tautologija, knjiga je od naslova do naslova, od prvog do zadnjeg reda, od stiha do pjesme, ciklusa i cjeline, knjiga o prostoru, o prostoru koji govori o sebi svojim jezikom, a da on sam nije taj jezik… – jezik prostora. Sad bismo se mogli igrati, istraživati, jer jest riječ o igri sa sobom, o iskušavanju vlastitoga jezičnog ustroja, ako to upućuje na način gledanja, promatranja, kretanja i čitanja „teksta svijeta“ koji nam je nadomak. Privikavamo se na ono što nam je nepoznato, ali i rekonstruiramo ono što se pod drugim imenom, pod drugim znacima već dogodilo u drugom djetinjstvu, drugoj zemlji, drugom podneblju, iako, to nije do kraja jasno i ne donosi samo po sebi puno više od onoga što je dostupno u dnevniku, putopisu, kalendaru!”.

 

O PISCU

Branko Čegec (1957) diplomirao je jugoslavenske jezike i književnosti i komparativnu književnost na filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Uređivao književnost u omladinskim novinama i časopisima Polet i Pitanja. Godine 1992. pokrenuo vlastitu nakladničku kuću Meandar (od 2005. Meandarmedia), 1998. Hrvatske neovisne nakladnike i bio njihov prvi predsjednik. Godine 1999. izabran je za predsjednika odbora Goranova proljeća, najveće hrvatske pjesničke manifestacije, na čijem čelu ostaje do jeseni 2007. Od 2000. Do 2002. Bio je nestranački pomoćnik ministra kulture u koalicijskoj vladi lijevog centra. Godine 2002. Pokreće centar za knjigu i časopis za knjigu tema. Od jeseni 2018. Radi na akademiji za umjetnost i kulturu u osijeku. Objavio je petnaestak knjiga poezije, kritike, esejistike i proze: Eros-Europa-Arafat (1980), Zapadno-istočni spol (1983), Presvlačenje avangarde (1983), Melankolični ljetopis (1988), Ekrani praznine (1992), Fantom slobode (1994), Nitko ne govori hrvatski / personne ne parle croate (s m. Mićanovićem i i. Prtenjačom, 2002), Tamno mjesto (2005), Tri krokodila (sa s. Karuzom i m. Mićanovićem, 2005), zapisi iz pustog jezike (2011), Pokret otpora (2011), Pun mjesec u Istanbulu (2012), unatrag – izabrane pjesme (2014), Talačka kriza, uspon i pad koševskog brda / Sarajevo za prolaznike. Knjige poezije objavljene su mu na slovenačkom, makedonskom (3), slovačkom i francuskom (2) jeziku, a pjesme su mu uvrštene i u tridesetak antologija, izbora i pregleda u zemlji i inozemstvu. Autor je ili koautor panorama i antologija suvremene hrvatske književnosti strast razlike, tamni zvuk praznine (s miroslavom mićanovićem, 1995), poza za proznu situaciju (poznañ, poljska, 2005) i surfacing (s mariom suškom, brownsville, usa, 2014). Nagrade: Goran za mlade pjesnike, Sedam sekretara skoj-a, plaketa sv. Kvirina za ukupan prinos suvremenoj poeziji, Kočićevo pero, Julije Benešić za knjigu kritika, Kiklop za knjigu poezije, Goranov vijenac za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu.

visise

SISE SU GOLE
MAUZOLEJ
NA MJESTU BRADAVICE
NA DRUGOJ
ANTENA
DAJU NAJBOLJE MLIJEKO
KAŽEŠ
I ZAGRIZEŠ KRIŠKU SIRA
NATOPLJENU ULJEM
ZA SUNČANJE

cetinjske kiše

NIOTKUDA
IZ TIŠINE
TOPOT KIŠE
PO SUNCOBRANU

KONOBARI UŽURBANO
SKUPLJAJU JASTUKE
TEKSTIL I MENAŽERIJU

JAZZ NE POSUSTAJE
LEŽERAN ZVUK SAKSOFONA
OKUPIRA OKLJAŠTRENI PRIZOR

SUNCE SE VRAĆA
KAO GLAZBOM PRIZVANI OSMIJEH
POSKOK IZ KOŠARE ZA POKAZIVANJE
NA OPUSTJELU TRGU

pipin mali šćepan

FAKE EMPAIRE
PJEVAJU THE NATIONAL
DOK PROBIJAM SE
OD PETROVCA PREMA BARU
PO ZAGUŠENOJ MAGISTRALI
U ZEMLJI LAŽNOG CARA
ŠĆEPANA MALOG

LAŽNI VOZAČI
OKUPIRALI SU
PRAVU CESTU

FAKE THE NATIONAL
TUTNJI KROZ
ŠIROM OTVORENE PROZORE

smjer/no

KLIMAM SE
KAO KATEDRALA U KOTORU
ZA PROLJETNIH JUŽINA

TAJNO JE TO MJESTO
ZA KRONIČNE BOLESTI I
PRESUŠENE VODOSKOKE

ZABODEM IGLU U KAŽIPRST
NAMAMIM KAP I
ČEKAM PUTOKAZ
NA BROJČANIKU

suset

ASFALTNOM STAZOM
BOSONOG
BEZ KOŠULJE

SILAZI S ORLOVA KRŠA
JA SE PENJEM
ZNOJ LIJEPI

ODJEĆU ZA TIJELO

PREDVEČERJE
BEZ ZVUKA
SAMO MOJE I
NJEGOVO DISANJE

KONTRAPUNKT RITMA
U TOČKI SUSRETA

NA VRHU GROB

STIŠAVAM DAH
DA NE PROBUDIM ORLA
NI VLADIKU

Podijeli.

Komentari su suspendovani.