Kapitalna književna edicija “Nova luča”, koja predstavlja izbor iz savremene crnogorske književnosti promovisana je danas na 3. internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici.

O izdanju su govorili Milorad Popović, Aleksandar Radoman, Radule Novović i Bogić Rakočević, koji ujedno predstavljaju izdavače “Nove luče”.

Milorad Popović je kazao da je spremno i treće kolo ove edicije, koje će predstavljati stvaraoce koji su ponikli u Crnoj Gori, a stvaraju u nekom drugom prostoru, međutim o nastavku edicije postoji verbalni dogovor sa Ministarstvom kulture, koji je usljed novih događaja upitan. Popović je kazao da na Sajmu koji organizuje Grad Podgorica, nema predstavnika Ministarstva kulture, niti Vlade Crne Gore, te da je za razliku od sajma koji organizuju Uljarevići, ova manifestcija ignorisana.

“Ovdje ne vidim predstavnike medija, jer nešto što je nesumnjivo najambiciozniji izdavački projekat u Crnoj Gori, a usudiću se da kažem i najvrjedniji, prošao je u potpunoj tišini. Ne vidim ni jednu televiziju ovdje. Osim “Vijesti” koje vode permanentnu propagandu protiv OKF-a, FCJK i tako dalje, Javni servis potpuno bojkotuje ono što se u posljednjih pola godine radi na književnoj sceni Crne Gore. To nije bolje nego u vrijeme Emila Labudovića, već gore. Mediokritetsvo koje prelazi u trivijalnost govori o tišini koja je zlokobna. Potvrdu za to imamo i u ovome što se dešava na Unverzitetu danas”- kazao je on.

 

VIŠE NA LINKU

 


 

Podijeli.

Komentari su suspendovani.