Nova značajna izdanja Otvorenog kulturnog foruma Cetinje obilježila su kraj izdavačke 2010. godine – knjiga proze “Tango bal i druge priče” Miljenka Jergovića i “Homo Sucker” Andreja Nikolaidisa.

Knjiga “Tango bal i druge priče” prva je crnogorska monografska publikacija jednog od najznačajnijih savremenih južnoslovenskih autora. U njoj su se našle, po Jergovićevom izboru, priče Svijet bez doma, Rabinova mačka, Jid, Gordost, muka i iskupljenje gospodina Vasilija, Karabaš s gornjijeh strana, Akrap, Spaček, Sićan paša i njegova sudbina, Braco leži na hladnim kuhinjskim pločicama, Zapis, Život i smrt postolara Mayera, Naftali Josef Tannenbaum i Brdo Svete Vare Barbare, od kojih su pojedine objavljene u crnogorskim časopisima i publikacijama koje prate crnogorski festival kratke priče Odakle zovem.

 Jergovic_MiljenkoMiljenko Jergović

Miljenko Jergović rođen je u Sarajevu 1966. godine. Objavljuje pripovijetke, eseje i romane različite tematike, kao i kolumne i članke u brojnim izdanjima s područja bivše Jugoslavije. Jedan je od najprevođenijih pisaca s tih prostora.

Knjiga Andreja Nikolaidisa je drugo izdanje istog rukopisa, koje se sredinom godine pojavilo u Zagrebu, u izdavačkoj kući “Algoritam”. Riječ je o studiji “Homo Sucker: poetika apokalipse”, posljedici iscrpnih ispitivanja pitanja apokalipse, koja su pratila nastanak Nikolaidisovog romana “Dolazak”. Tekstovi objavljeni u studiji našli su se razvrstani u tri cjeline: Kako se kalio Kristov čelik, Badiou, Paić, Žižek – revolucija koja ne teče i Burn, Holywood, Burn!

Andrej-NikolaidisAndrej Nikolaidis

Andrej Nikolaidis rođen je 1974. godine u Sarajevu. Piše prozu, književnu kritiku i kolumne. Objavio je knjige Ogledi o ravnodušnosti, Zašto Mira Furlan. Katedrala u Sijetlu, Oni! roman, Mimesis, Sin, Dolazak, Balkanska rapsodija i Sunčani dan na La Plaza De La Constitucion.

Izdavač je Milorad Popović, urednik Pavle Goranović, dok je dizajn uradila Ana Matić.

Izvor: Vijesti

Podijeli.

Postavi odgovor