Književnik Milorad Popović, ovogodišnji je dobitnik Povelje “Ivan Crnojević” koju dodjeljuje gradonačelnik Prijestonice za izuzetan doprinos razvoju i promociji grada u različitim oblastima. Povelja će Popoviću biti uručena na svečanosti povodom Dana osnivanja Prijestonice Cetinje 4. januara.

Milorad Popović je dobitnik Njegoševe nagrade za književnost za 2017. godinu, za roman „Čovjek bez lica“. Popović je rođen 1957. godine u Lipi Cuckoj. Objavio je do sada sedam knjiga poezije: „Sa trga glodara“ (1981), „So Jude“ (1982), „Nema više klađenja“ (1985), „Red se polako zavodi“ (1987), „Cetinjski ljetopis“ (1991), „Nesigurna zemlja“ (2005) i „Raskršća“ (2008), te knjige eseja: „Mali narod i nacionalizam“ (1997), „Crnogorsko pitanje“ (1999), „Podijeljena nacija“ (2010) i „Njegoševo nasljeđe“ (2013). Dobitnik je više nagrada za književnost. Njegov prvi roman “Karnera” (2013) dobio je nagradu Meša Selimović za 2013. godinu. Popović ima status istaknutoga kulturnog stvaraoca Crne Gore.

I ove godine, u svijetlu obilježavanja 4. januara, biće dodijeljeno i priznanje grada i to Službi zaštite i spašavanja, čiji su se pripadnici, više od dva mjeseca u ekstremnim uslovima, danonoćno borili sa velikim brojem požara koji su bili aktivni na teritoriji prijestonice.

Povelju „Ivan Crnojević“ od 2006. godine, od kada je ustanovljeno priznanje, dobili su akademik dr Dušan J. Martinović, dr Novak Jovanović, slikar i karikaturista Luka Lagator, esejista i publicista Pavle Đonović, slikar Miodrag Dado Đurić, reditelj Branislav Mićunović, umjetnik Dimitrije Popović, Fudbalski klub „Lovćen“, Rastislav Vrbenski, Dejan Savićević i publicista Marko Špadijer.

Podijeli.

Komentari su suspendovani.