Drugo izdanje romana “Karnera” crnogorskog pisca Milorada Popovića, objavljeno je u Zagrebu u okviru prestižne hrvatske izdavačke kuće FRAKTURA i cetinjskog Otvorenog kulturnog foruma (OKF).
Popovićev roman “Karnera” mjesecima je bio najprodavanija knjiga u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, stoga, kako se čini, ovo je tek njeno drugo izdanje.
Saga o lokalnom bokseru koji je ponio nadimak po Primu Carneri, legendarnom italijanskom prvaku, ispričana u ime jedne male balkanske zemlje, kako zapisuje Miljenko Jergović je knjiga „koja ne samo da nadilazi mjerila književnih sezona i živi jad naših nacionalnih književnosti, nego spada u neku bolju europsku prozu. Knjiga zbog koje se osjetimo povlaštenim što nam je ovo materinji jezik“.
Roman „Karnera“ Milorada Popovića obezbijedio je autoru jednu od najvažnijih regionalnih nagrada za književnost za 2013. godinu, nagradu „Meša Selimović“. Podsjećamo da je roman „Karnera“ bio u finalu konkursa za nagradu Jutarnjeg lista i t-portala.

O KNJIZI

„Crnogorska književnost ima dva snažna moralna uporišta, dvije pomoći i dvije smetnje: “Primjere čojstva i junaštva”, kasno opismenjenog vojskovođe i plemenskog patricija Marka Miljanova, i “Gorski vijenac”, vladike Petra Petrovića Njegoša. Karnera nastaje usuprot njima, njezina povijest je gubitnička i sramotna, uvijek na rubu i na periferiji, češće povijest jada i nesoja, nego velikih gesti i plemenitih primjera. U tradiciji crnogorske književnosti, iako se na njega nikada i ničim ne poziva, Popović je neusporedivo bliži Mihailu Laliću i njegovoj epici izdaje i kolektivnog sunovrata, nego Miljanovu i Njegošu. No, od Lalića je moderniji u iskazu, premda je, kao i on, jednako opsjednut mogućnostima živoga jezika.“
Miljenko Jergović

„Mapa Popovićeve proze je mapa nesvakidašnjih avantura autora u kojima ima i krajnje neočekivanih obrta. Ovo je i knjiga sjećanja, a u zemlji s viškom istorije „prokletstvo je sve pamtiti“. (Književnost je istodobno dar i prokletstvo.) Ovo je i knjiga – put, knjiga – boravište: Cetinje, Zagreb, Dubrovnik, Skoplje, Rim, Skadar, Tirana… Pripovijedanje o raspadu zemlje ujedno je i pripovijest o, na različite načine, razorenim gradovima. Pri tome, ne znamo sa sigurnošću reći da li raspadu zemlje prethodi ili slijedi propast ljudi. Sudbine ljudi su ponekad nalik na sudbine gradova. Stoga se glavna junakinja na kraju i otisne prema mitskom, nama nedohvatljivom Buenos Airesu, kojeg držimo vječnim, kao što su „vječni voda i vazduh“. I gdje su kuće, kao i na Cetinju, „opterećene besmrtnim daljinama“… O tim daljinama se govori u „Karneri“. Tako se i pripovjedač, sasvim prirodno, vraća Cetinju, iz čije je prošlosti i sadašnjosti ova priča i iznikla. Iz te čudesne atmosfere iz koje je Popović uvjerljivo ispisivao svoju poeziju, svoja raskršća. I zato je sve bilo priprema za roman. Roman između vremena razapet. „Karnera“ je hrabra knjiga kojom dominira junak kome je svuda skučeno. A pisac? On se, naravno, uvijek nekamo vraća. Kud god bio, pisac jedino u svoju prošlost može da emigrira“.
Pavle Goranović

BIOGRAFIJA PISCA

Milorad Popović je rođen 1957. godine u Lipi Cuckoj, Cetinje. Autor je osam knjiga poezije i dvije knjige eseja na temu crnogorskog nacionalnog pitanja. Djela su mu prevođena na brojne strane jezike. Dopisni je član Evropske akademije poezije, čije je sjedište u Luksemburgu. Trenutno je predsjednik Crnogorskog društva nezavisnih književnika i direktor Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinje, izdavača savremene crnogorske i južnoslovenskih književnosti i časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja ARS. Dobitnik je brojnih nacionalnih i inostranih priznanja.

Podijeli.

Komentari su suspendovani.