Crnogorska književnica Dragana Tripković biće gošća međunarodnog festivala “Stih u regiji”, koji se po peti put održava u Zagrebu, od 31. maja do 2. juna 2016. godine. Dragana Tripković će predstaviti svoju posljednju knjigu “Stihovi od pijeska” u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja.

Osim crnogorske književnice, na Festivalu SUR učestvuju eminentni autori iz Rusije, Srbije, Slovenije, Makedonije i Hrvatske. Među njima su Asmir Kujović, Omer Ć. Ibrahimagić i Amir Talić (BiH), Nikolina Andova (Makedonija), Anastassia Vekshina (Rusija), Zarja Vršič i Kristian Koželj (Slovenija), Ana Marija Grbić i Bojan Marković (Srbija); Ivan Babić, Željko Buklijaš, Lana Derkač, Petar Gudelj, Hrvoje Jurić, Ivan Herceg, Dorta Jagić, Ervin Jahić, Vladimir Kašnar, Neva Lukić, Sonja Manojlović, Tonko Maroević, Nikica Petrak, Irena Skopljak-Barić, Davor Šalat, Drago Štambuk, Nikola Tadić, Borben Vladović, Predrag Vrabec (Hrvatska), kao i muzičari Dunja Knebl i Mika Male.

festival-sur

Festival SUR se organizuje pod pokroviteljstvom hrvatskog Ministarstva kulture i Hrvatskog društva pisaca, u Knjižnici i čitaonici “Bogdan Ogrizović”, te na zagrebačkom Europskom trgu.

Dragana Tripković, je rođena 26. aprila 1984. godine na Cetnju. Završila je studij  dramaturgije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Stevana Koprivice. Radila je kao dramaturg u Crnogorskom narodnom pozorištu. Jedna je od osnivača i direktorica Alternativne teatarske aktivne kompanije – ATAK. Bila je pisac, dramaturg i producent u nekoliko produkcija ATAK-a. Objavila je zbirke poezije “Prevarena duša” 2000. (izdanje: KZP – Podgorica), “Ljubav je kad odeš” 2005. godine (izdanje: Plima – Ulcinj), drugo izdanje 2006,  “Pjesme” 2008. godine (Antibarbarus – Zagreb), “Stihovi od pijeska” 2014. (OKF – Cetinje). Pjesme su joj prevođene na engleski, ruski, poljski, njemački, italijanski, letonski i albanski jezik. Stipendista je Kulturvermittlung Steiermark; Internationales Haus der Autoren Graz, Austria, 2014, International Visitor Leadership Program, U.S Department of State, 2015,  Tirana In Between Residency, Tirana, Albania, 2015. Dobitnica je dvije nagrade fondacije “Anna Lindh” za kratku priču 2012. i 2013. godine. Drama “Smjena” izvedena je u okviru projekta “19. decembar – dan poslije” u Fabrici raketa u Podgorici u produkciji ATAK-a. Koautorka je dramskog komada “Poglavlja 23 i 24” izvedenog na Festivalu internacionalnog aternativnog teatra FIAT- 2013 u Podgorici. Bila je novinar i kritičar nekoliko crnogorskih listova. Sarađuje sa brojnim časopisima za književnost u zemlji i inostranstvu.

Podijeli.

Komentari su suspendovani.