OKF Cetinje & Buybook Sarajevo, 2012.

Roman koji govori o jugoslovenskim ratovima devedesetih, procesu suočavanja sa prošlošću, ulozi intelektualca u savremenom crnogorskom društvu, o tranziciji i modernim političkim konceptima, a koji je istovremeno egzistencijalistička proza i ozbiljno promišljanje o sudbini pojedinca u turbulentnim vremenima.

Da ima pravde u svijetu, Nikolaidisov roman bi trebao postati novi bestseler, veći od romana Jamesa Pattersona i Johna Grishama. A budući da nema pravde u svijetu, nadajmo se da će božanski hir ovo ludo čitljivo štivo ipak učiniti mega uspješnim.

Slavoj Žižek o Nikolaidisovom romanu Dolazak

odlomak:

… Razlika između onih koji vjeruju u jednog Boga koji će, kasnije, svesti sve račune, kazniti krive i nagraditi prave, i onih koji vjeruju u institucije svjetske pravde koja će rasporediti krivicu i omogućiti pomirenje, mnogo je manja nego što i jedni i drugi vole da misle. I jedno i drugo, i njihov Bog i njihova pravda, postoje samo u odsutnosti i obećanju. Njihov Bog stiže prekasno za žive, njihova pravda stiže prekasno za mrtve. I jedno i drugo slabi je lijepak koji makete prihvatljivog svijeta koje držimo u rukama sprečava da ne iscuri kroz naše prste…

Podijeli.

Komentari su suspendovani.