U izdanju Crnogorskog društva nezavisnih književnika iz Podgorice objavljena je knjiga “Svemoderna Montenegrina”, autora Borislava Jovanovića.

Riječ je o publikaciji koja objedinjava već objavljene i nove Jovanovićeve članke o dometima crnogorske književnosti i nauke o književnosti. Tekstovi su raspoređeni u pet cjelina (Znaci, Proza, Poezija, Publicistika i Iskustva), a prethodi im Prolog.

Pisah sve ovo, iz neđelje u neđelju, iz godine u godinu, iz knjige u knjigu, predstavljajući javnosti cijelu jednu književnu i istoriografsko-publicističku produkciju koju su mnogi htjeli prećutati, ili je, zbog ‘neophodnosti’, zaturiti na margine vremena, pa i u totalnu anonimnost. Nastojao sam, ipak, pravovremeno i promotivno iznijeti na viđelo sve te knjige – ne nalazeći na baš brzo i širom otvorena novinska vrata. Tako su predmetne knjige ove trilogije našle mjesto koje je vrijeme potvrdilo. Dobijale su svoje prvo javno oglašavanje ili svoje prvo javno umatičenje, zapisao je Jovanović u uvodnom tekstu.

Ova knjiga je zapravo treća “trilogijska” etapa Jovanovićevog književno-kritičkog angažmana. Rukopis, osim tekstova koji su objavljeni u Crnogorskom književnom listu, Vijestima, Pobjedi i drugim serijskim publikacijama, sadrži i nove važne priloge koji čitaocima omogućavaju lakše “kretanje” kroz Jovanovićev književno-kritički diskurs.

svemoderna-montenegrinaTu su, dakle, i uvodni tekstovi prethodno objavljenih knjiga, i spiskovi tekstova objavljenih u njima, i Jovanovićevi dnevnički zapisi o književnosti, umjetnosti i vremenu, nastali od osamdesetih godina prošloga vijeka.
Svemoderna Montenegrina – Borislav Jovanović

Rukopis Jovanovića je zapravo višedimenzionalni zbornik koji pruža pregršt sakupljenih i adekvatno selektiranih informacija o savremenoj crnogorskoj književnosti. Riječ je o štivu koje će i svim budućim analizama epohe kojoj pripadamo, ili pojedinih njenih poetika, biti jedno od rijetkih valjanih ovovremenih književnokritičkih polazišta.

Izvor: Vijesti

Podijeli.

Postavi odgovor