Otvoreni kulturni forum i knjižara Karver pozivaju vas na promociju časopisa Sarajevske sveske. Promocija posvećena uticaju Sarajevskih sveski na regionalne književnosti održaće se u četvrtak, 5. februara 2009. godine sa početkom u 20h u knjižari Karver, Podgorica. Učesnici promocije su: Vojka Đikić, Marko Vešović, Liljana Dirjan, Andrej Nikolaidis, Daša Drndić i Enver Kazaz.

Ideja časopisa Sarajevske sveske pojavila se na inicijativu grupe istaknutih intelektualaca i javnih aktivista iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Naime, grupa intelektualaca iz bivše Jugoslavije je 2001. godine došla na ideju o izdavanju nezavisnog regionalnog časopisa koji će služiti kao forum za dijalog i biti posrednik za doprinos pomirenju na Balkanu i promovisanje vrijednosti međusobne saradnje i razumijevanja.

Ideja je predstavljena i prijateljima iz inostranstva: Martiju Ahtisariju, Karlu Biltu, Džoržu Sorošu i Alanu LeRoju koji su odmah snažno podržali ideju i dan danas nastavili da podržavaju ovaj projekat. Časopis je na početku imao dvostruku namjenu: prvo, da nanovo uspostavi prekinute komunikacije između raznih regionalnih i etničkih zajednica na Balkanu, a drugo, da se fokusira na stvaranje regionalnog javnog foruma koji će olakšati i doprinijeti procesu pomirenja u zemljama bivše Jugosavije.

Do sada je objavljeno 22 broja Sarajevskih sveski. Predstavljene su razne teme od regionalnog značaja sa obimnom interpretacijom iz raznih perspektiva. Najznačajnije teme objavljene do sada su: “Žensko pismo”, “Pisci na granici”, “Pisci i nacionalistička ideologija”, “Ratno pismo”, “Neevropska Evropa”, “Nacionalni književni kanon”, “Savremena književnost i naši jezici”, “Savremena drama u regionu”, “Savremeni roman u regionu”, “Savremena pripovijetka u regionu”, “Savremena poezija u regionu od 1990. do naših dana”, “Savremena Kritika u regionu”, engleska verzija Sarajevskih sveski “Best of Sarajevo Notebook”, “Savremeni Film i Grad”.

Osim predstavljanja aktuelnih društvenih dešavanja u regionu, Sarajevske sveske veliku pažnju posvećuju aktuelnim društvenim političkim pitanjima kako što su: položaj Balkana u širem kontekstu evropske kulture i političke prakse, post-totalitarni nacionalizam, odgovornost intelektualaca u poremećenim društvenim uslovima, kulturni i politički aspekti tranzicije itd.
Vremenom su Sarajevske sveske postale izuzetno važan primjer regionalne saradnje i uticajni forum koji obezbjeđuje prostor za raspravu na razne teme koje su bitne za regionalnu integraciju u širem evropskom kontekstu.

25.000 primjeraka časopisa je objavljeno i raspodijeljeno u regionu i dostavljeno na važne destinacije u Evropi (npr. Slavistički seminari na raznim univerzitetima, značajne biblioteke… itd).

Sarajevske sveske su promovisane mnogo puta u svim glavnim gradovima regiona (Beograd, Zagreb, Ljubljana, Skoplje, Priština, Podgorica) i primile su izuzetno pozitivne kritike u svim istaknutim medijima. Značajne promocije održane u zadnjih nekoliko godina:
– Zagreb, Hrvatska sa okruglim stolom pod naslovom: “Kako će Hrvatska povratiti poverenje svojih građana, kada se bude pridružila Evropskoj Uniji?”
– Beograd, Srbija – Ova promocija je održana u okviru Beogradskog sajma knjiga, okupljajući veliki broj izdavača i pisaca iz regiona koji su svojim učešćem na promociji privukli pažnju na regionalnu književnost koja se odnosi na regionalne teme iskustva.
– Ljubljana, Slovenija sa okruglim stolom pod naslovom: “Uloga Slovenije kao inicijatora za saradnju u regionu, uzevši u obzir njen status, kao članice Evropske Unije”.
– Sarajevo, MediaCentar – Promocija novog broja Sarajevskih svezaka.
– Banja Luka, Bosna i Hercegovina
– Lajpcig, Nemačka – Sarajevske sveske su po prvi put pozvane da učestvuju na Lajpciškom sajmu knjiga.
– Beograd, Srbija sa okruglim stolom: “Kako Srbija predviđa svoj položaj u Evropskoj Uniji?”
– Sarajevo, Bosna i Hercegovina u okviru Evropskih književnih susreta. Pored promocije, Sarajevske sveske  su na ovoj manifestaciji organizovale i dva okrugla stola: “Evropa: postoji li zajednički kulturni prostor? O kakvim evropskim identitetima govorimo” (Sarajevske sveske i francuski časopis Au sud de l’ Est), i “Kritika Kritike”.
– Skoplje, Makedonija, sa okruglim stolom pod naslovom: “Makedonsko iskustvo multikulturalizma”.
Priština, Kosovo, sa okruglim stolom pod naslovom: “Šta treba uraditi na Kosovu kako bi povećali interes za saradnju u regionu”.

Naši donatori su uglavnom međunarodne organizacije i institucije: Fondacija Soros, Balkan Trust of Democracy, Norveška, Švedska, Finska, Danska, Švajcarska, Portugal, Francuska, Velika Britanija, Španija, Slovenija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, SAD, Ured za kulturu grada Zagreba, Evropska Unija, Geothe Institut, KulturKontakt Austria, Buybook i Carl Bildt.

Međunarodne organizacije i vlade raznih zemalja pružaju finansijsku pomoć časopisu, dok je sadržaj i realizacija časopisa odgovornost članova redakcije.

2009. godine Crna Gora i Srbija su se pridružile zemljama koje podržavaju ovaj projekat i pružile su finansijsku pomoć.

Takođe, Ministarstvo Vanjskih Poslova Slovenije je podržalo ideju da se otvori redakcija Sarajevskih sveski u Ljubljani.

Podijeli.

Postavi odgovor