Preminuo Josip Osti

Slovenački i bosanskohercegovački pisac Jospip Osti, preminuo je 26. jula 2021. godine, u 77-oj godini. Josip Osti, pjesnik, pripovjedač, esejist, književni kritičar, antologičar i prevodilac, rođen je 1945. godine u Sarajevu gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu studij historije jugoslavenskih književnosti i hrvatsko-srpskoga jezika. Bio je višegodišnji urednik kulture studentskog lista Naši dani (do zabrane toga lista 1969., zbog njegove pjesme Treće lice množine i još dva teksta, u broju objavljenom povodom godišnjice studentskoga gibanja, višegodišnji urednik domaće i strane književnosti u sarajevskoj izdavačkoj kući Veselin Masleša, u kojoj je vršio dužnost i glavnog urednika, a potom bio smijenjen zbog odupiranja uplivu politike na izdavačku djelatnost i zabrani knjiga, sekretar Podružnice književnika grada Sarajeva i direktor Međunarodne književne manifestacije Sarajevski dani poezije, sekretar Udruženja književnika BiH i urednik časopisa Books in Bosnia and Herzegovina, predsjednik Udruženja književniih prevodilaca BiH, te, kraće vrijeme, lektor/korektor u izdavačkoj kući Svjetlost. Njegova obimna bibliografija svjedoči da je Osti jedan od najplodnijih slovenačkih autora i prevodioca. U Otvorenom kulturnom forumu objavio je roman „Pred zrcalom“. Osti je u izdanju OkF-a i u časopisu Ars preveo brojne knjige i tekstove medju kojima su djela Srećka Kosovela, Borisa Novaka, Tomaža Šalamuna, Dušana Jovanovića, Aleša Debeljaka i drugih

Od 1990. Živio je u Sloveniji, u Ljubljani i Tomaju. A izabrao ga je, jer je u njemu grob pjesnika Srečka Kosovela, pjesme kojeg je mnogo prevodio i pisao o njima. Pisao je od 90-tih gdina na slovenačkom jeziku. Njegove prve knjige poezije Snokradica (1971) i Kraški Narcis (1999), bile su nagrađene nagradom Trebinjskih večeri poezije za najbolji prvijenac u BiH, i uglednom slovenačkom Verinikinom nagradom. Otad je dobio skoro sve slovenačke nagrade za poeziju. Ostijev opus na slovenačkom premašio je njegov pređašnji rad na srpsko-hrvatskom. Autor je preko 30 knjiga poezije, 7 proze, 28 eseja, književnokritičkih i publicističkih tekstova te 14 antologija. Uz to je preveo oko 120 knjiga i drama slovenačkih autora, među kojima i nekoliko svojih pjesničkih i proznih knjiga. Njegove knjige su dosad izašle u više od 70 prevoda na druge jezike, a njegove pjesme uvrštene u oko 100 antologija bosansko-hercegovačke, hrvatske, jugoslovenske, slovenačke, balkanske, srednjeevropske i svjetske poezije.

Josip Osti se u mladosti se bavio atletikom te bio višestruki rekorder i prvak BiH u sprinterskim disciplinama, juniorski prvak Jugoslavije na 400 m te višegodišnji član jugoslavenske atletske reprezentacije.

Podijeli.

Komentari su suspendovani.