Plavski knjižvni susreti, koji se održavaju po 28. put, završeni su preksinoć pjesničkom večeri u Centru za kulturu. Publika i poštovaoci poezije, imali su priliku da čuju pozdrave afirmisanih pjesnika iz regiona i predstavnika zavičajnog književnog stvaralaštva.

Pozdravljajući pjesnike i prisutne predsjednik Opštine Skender Šarkinović kazao je da i pored teškoća koje su se dešavale u pojedinim godinama, Plavski književni susreti i dalje traju, te da su bili preteča i praktično začetnik ljetnjih turističkih dešavanja u ovoj opštini, što ih čini značajnijim.

“Biće nam drago da vas vidimo i na budućim susretima, jer ne zaboravljamo prijatelje, da vam se odužimo za pjesničke poruke, koje su zračile plemenitošću i ljepotom, za vašu želju da i kao pisci i kao ljudi pokažete, kako su različitosti i bogatstvo, da poetike mogu biti razne, ali vama je cilj isti, širiti ljubav i razumijevnje među ljudima, kulturama i narodima“, kazao je Šarkinović.

Otvarajući centralni program sureta akademik Zuvdija Hodžić istakao je, da bi se ovakvom manifestacijom ponosile i mnogo razvijenije sredine, te da bez poruka pjesnika, život ne bi imao smisla.

“Međutim, za nas ovdje ova manifestacija je prirodna. Prirodna je kao što imamo Plavsko jezero, Visitor, Ali-pašine izvore. Zbog toga što je stablo jako koliko su jaki njegovi korijeni, a korijeni ove manifestacije su mnogo jaki, oni vode do pejzaških crteža na Bradi vezirovoj, Volušnici, do zapisa u džamijama i crkvama, do jednog Esada Mekulija, Dušana Kostića, do onih bez kojih smo nažalost ostali Vukmana Otaševića i Jašara Redžepagića, do brojnih drugih pisaca i stvaralaca koji čine čast ove sredine. Ovdje su moje kolege pjesnici , koji svaki ima svoju poruku i ja sam duboko ubijeđen, da je pravi pjesnik dobar čovjek, to su njegove plemenite poruke i da bez poezije i pjesnika, ovaj život ne bi bio život“, kazao je Hodžić

Izvor: Vijesti

Podijeli.

Postavi odgovor