Knjiga “Mlada crnogorska drama” objavljena je u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja. Izdavač knjige je Milorad Popović, a urednica izdanja Dragana Tripković. Knjigu je likovno opremila Suzana Pajović. Knjiga „Mlada crnogorska drama“ sadrži nove dramske tekstove mlade generacije dramaturga, tek izašlih s Fakulteta dramskih umjetnosti iz Cetinja, Univerziteta Crne Gore. Među autorima koji pripadaju novijoj generaciji pisaca, su Nikola Tomić, Teodora Kipa, Milo Masoničić, Ana Vujadinović i Marija Mihaljević.

“Ove nove drame mladih crngorskih autora, izraz su savremenog promišljanja različitih i raznovrsnih motiva u dramskim tekstovima, koji su nastali u posljednjoj deceniji. Veoma je važno u ovom dramskom presjeku prepoznati potencijal savremenog crnogorskog dramskog stvaralaštva. Na taj način ostajemo u prostoru njegovanja naše dramske literature i onoga što mladi ljudi imaju da kažu o današnjici izražavajući se kroz dramski diskurs. Knjiga „Mlada crnogorska drama“ korisna je antologija novih tekstova za pozorište, i na ovaj način mogu lakše doći do potencijalnih inscenacija, čemu pisanje dramskih tekstova i teži u krajnjem obliku”, zapisala je Tripkovć u uvodnom tekstu.

Drame objavljene u knjzi su “Pčedo” Nikole Tomića, “Miljenica” Ane Vujadinović, “Eksplozija bijelih suza” Mila Masoničića, “Divna” Đurđe Radulović, “Legenda o Vilhelmu Rajhu” Teodore Kipe i “Ko zna što se krije iza saksije” Marije Mihaljević.

Otvoreni kulturni forum je izdavač koji podržava crnogorsko dramsko stvaralaštvo i knjiga “Mlada crnogorska drama” je jedna u nizu izdanja savremenog crogorskog dramskog pisma.

Podijeli.

Komentari su suspendovani.