Uručenjem glavne nagrade “Risto Ratković” pjesniku Ivici Prtenjači, sinoć su u Bijelom Polju završene 40. Ratkovićeve večeri poezije. Ovogodišnji žiri u sastavu Marinko Vorgić (predsjednik), Bogić Rakočević i Hadžem Hajdarević, za najbolju knjigu objavljenu u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hecegovini u prethodnih godinu dana odabrali su knjigu “Okrutnost” Ivice Prtenjače.

Ivica Prtenjača
U centralnom dijelu manifestacije pod nazivom “Međunarodno književno veče”, stihove su kazivali: Bogomil Đuzel, Jasmina Topić, Gerhard Blabol, Fadila Nura-Havel, Stanka Hrastelj, Miodrag Radović, Marija Šimoković, Helena Burić, Gordana Sarić, Josif Ventura, Tatjana Stupar, Slavojka Vojinović, Lilijana Dirjan, Anton Gorčaj, Zoran Bognar, Darija Žilić, Aleksandar Bečanović, Kolja Mićević i Klodin Elif.Nagrada za mlade pjesnike ove godine pripala je Dini Murić iz Rožaja za neobjavljeni rukopis pjesama “Slike koje su ubile smrt”. Drugu nagradu za neobjavljeni rukopis dobio je Mario Glavaš iz Splita za rukopis “Grad”, a treća je pripala Katarini Fiamengo iz Beograda za rukopis “Kolaži samoće”.U okviru programa 40. Ratkovićevih večeri poezije održano je autorsko veče poznatog crnogorskog pjesnika Mladena Lompara. U biblioteci “Ćamil Sijarić“ u Godijevu održana je tribina povodom stogodišnjice rođenja Meše Selimovića, a u biblioteci “Miodrag Bulatović“ u Banjem Selu, povodom osamdesete godišnjice pjesnikovog rođenja razgovarano je o njegovom stvaralaštvu.

Na ovogodišnjim susretima pjesnika promovisana je knjiga Natalije Ž. Živković, prošlogodišnje pobjednice konkursa za mlade pjesnike, kao i novoobjavljena “Antologija modernog bosansko-hercegovačkog pjesništva” autora Hadžema Hajdarevića.

Novost ovogodišnje manifestacije je, da je u Njegoševom mauzoleju na Lovćenu priređen književni hepening i međunarodno književno veče u Centralnoj narodnoj biblioteci “Đurđe Crnojević“ na Cetinju.

Podijeli.

Postavi odgovor