Zagorka Kalezić: Čudesna moć žene IV

 

(Trivo Zolak: Žene sve mogu (Životne priče uspješnih i zanimljivih žena Crne Gore), četvrta knjiga iz edicije Čudesna moć žene, NU “Moć znanja”, Bar, 2017)

 

Nijedna laka nada neće nas dovesti do našeg cilja, nego gvozdena žrtva tijela, volje i duše.

                                                                                                   Radjard Kipling

Kad sam se prvi put susrela sa gospodinom Zolakom, nijesam ni slutila kakav je pionirski poduhvat osmislio. Tokom vremena, uvjerila sam se ne samo da je realizovao zaplanirani projekat, nego da ga je na radost svojih čitalaca dosljedno i sadržajno završio. To svakako ne znači da uskoro ne možemo očekivati i pentalogiju, s obzirom na njegovu ogromnu enegrgiju i stvaralački entuzijazam.

Trivo Zolak je na već provjeren i studiozan način u svojim knjigama Čudesna moć žene I, II i III, nastalim i publikovanim u rasponu od 1999-2009. godine afirmisao sebe kao ozbiljnog i pouzdanog istraživača, proučavaoca žene kao fenomena. Kontinuirano i postojano interesovanje ovog autora za neiscrpni i tajnoviti temat žene, njenog iskonskog bića i sudbine je za svaku pohvalu. To interesovanje je rezultiralo novom knjigom, četvrtom po redu – Žene sve mogu. I zaista, Zolak na kritički razborit i jednostavan način, nepretenciozan, a smislen i podsticajan, iznosi svoja proučavanja i razmišljanja, sa zamahom širine, bogatstva i raznolikosti predstavnica (46 žena i njihovih sudbina).

Trivo je rođen u Sanici, opština Ključ, BIH, na dan sv. Trifuna, zaštitnika vinogradara, 1931. godine, od roditelja Steva i Desanke Zolak, rođene Kordić. Osnovno obrazovanje okončao je 1941. godine u Sanici. U Čehoslovačkoj (Brno) završio je mašinbravarski zanat, Srednju tehničku u Beogradu, a Visoku tehničku školu u Sarajevu. Na Institutu ekonomskih nauka u Beogradu završio je Poslijediplomsku školu za organizaciju i 1976. godine odbranio magistarski rad na temu Vrednovanje rada i njegovih rezultata. Njegov magistarski objavio je naredne godine Privredni pregled iz Beograda, kao knjigu koja je značajno pomogla u primjeni Zakona o udruženom radu, posebno njegovog dijela koji se odnosi na vrjednovanje rada. U Sarajevu je zasnovao brak sa Marijom Montina, sa kojom je dobio kćer Suzanu i sina Velibora.

Zolak je radio 20 godina u privredi u raznim gradovima, od Beogarda, Banjaluke i Sarajeva do Prijedora, Dubrovnika i Kotora. Bio je saradnik brojnih jugoslovenskih listova i časopisa, u kojima je objavio više od 1500 članaka. Počeo je saradnju sa najtiražnijim dnevnim listom Borba, a zatim je dvije decenije bio reporter sarajevskog ilustrovanog nedjeljnika Svijet. Prvi je u Bosni i Hercegovini uveo istraživački metod pisanja. U Kotoru je 1967. godine osnovao prvi jugoslovenski turistički klub Adriatic, koji je imao članove u 26 zemalja. Autor je džepnog turističkog vodiča Jugoslavije, koji je ovaj klub izdao 1971. godine. U vodiču je dat kratki opis 100 turističkih mjesta u SFRJ.

Od 1976. do 1981. godine Zolak je u četiri etape putovao oko svijeta i vršio istraživanja gostoprimstva i turizma u 80 država. O svojim doživljajima pisao je reportaže za Svijet, nakon čega je izdao knjigu Preko svih kontinenata – praznog džepa oko svijeta, koja se 2010. kao drugo dopunjeno izdanje pojavila u prodaji. Od 1980. bavio se istraživanjem uspješnosti kadrova na području ex Jugoslavije i Crne Gore. Na osnovu tih istraživanja piše knjige o uspješnim preduzetnicima i ženama, u okviru edicija Biografije uspješnih i Čudesna moć žene. Zolak je 2008. godine objavio i knjigu autobiografskih priča uspješnih privrednika Crne Gore – Kako uspjeti, u izdanju AC Montenegro-Adriapublic iz Bara. Koautor je knjige Kako smo uspjeli, saradnik u ediciji knjiga Ko je ko u Crnoj Gori, autor je knjiga: Uspješni preduzetnici Crne Gore, turističkih vodiča Zazračna Čierna Hora (na slovačkom), Čudesna Crna Gora, prevedenog na poljski, češki i ruski, Kako naučiti lako (priručnik za lakše učenje i pamćenje), Zapisi o Zolacima i srodnicima (2010) i drugih knjiga.

Nakon odlaska u penziju, 1991. godine, Trivo živi u Baru i nastavlja da piše knjige. Njegov hobi su putovanja, etnologija i šah. Posljednjih 20 godina se posvetio istraživanju rodne (ne)ravnopravnosti i Crnoj Gori i kvaliteta života u crnogorskim porodicama, posebno položaja žena u kući, profesiji i društvu. Smatra da žene posjeduju višu intelektualnu moć od muškaraca, da su emotivnije i intuitivnije. Kao poseban njihov dar dobijen od “majke prirode” ističe sposobnost žena da donose djecu na svijet, da ih doje, odgajaju i vaspitavaju, u čemu po pravilu veće dužnosti i ljepote roditeljstva upravo njima pripadaju.

Ono što je karakteristično za ediciju Čudesna moć žene, pored pouzdanog izbora sagovornica, iz različitih krajeva Crne Gore i raznovrsih interesovanja, jeste lijepa naracija, probran jezik i razvijen smisao za pripovijedanje i opise. Takođe je uočljivo njihovo neprestano napredovanje i usavršavanje, upoznavanje dalekih krajeva i kultura, nepostojanje granica među svjetovima, kao i visok stepen tolerancije prema drugosti.

Kroz njegove autobiografske pripovijesti promiču predjeli kineskih gradova, lenjingradskih bijelih noći, putovanja oko svijeta, rada na prosvjetljenju, novim spoznajama energija i drugih detalja rada na sebi, svojoj psihi i emocijama. Nakon čitanja Zolakovih knjiga postajemo snažniji, optimističniji i spremniji da se suočimo sa životom i samim sobom. Ovo nijesu knjige za jedno čitanje, to su hrestomatije života, gdje svaka sudbina donosi novu mudrost i elan. U postojanoj vezi sa tradicijom iz koje se crpi snaga i moralni kodeks, savremenost postaje jasnija, lišena balasta, lutanja i pogrešnih izbora. Trivo Zolak je proučio impozantnu literaturu, prateći najnovija istraživanja, uvjeren u nepobitnost rezultata do kojih je došao, potkrijepljenim preciznim statističkim podacima eksponiranih u uvodnom segmentu svojih knjiga.

Žena u mnogostrukosti svojih potencijala opstaje hrabro na barikadama života, istrajavajući u svojim brojnim funkcijama koje joj porodica i društvo nameću. Ovaj istraživač pledira da ženu treba uvažiti na način dostojan njenog napora da sačuva porodicu, prvenstveno djecu, muža, posao – istovremeno zahtijevajući njen puni društveni angažman, kako bi bila i postala svjetlonoša života. Pritom autor nudi konkretna rješenja za poboljšanje kvaliteta života žene i njenu istinsku rodnu ravnopravnost.

Ovom knjigom autor je, kao i u prethodnima, obuhvatio širok dijapazon žena koje su se ostvarile u različitim profesijama – od onih koje su se bavile prosvjetnopedagoškim i umjetničkim radom do ljekarki, menadžerki i savremenih preduzetnica. Pritom nije zapostavio ulogu žene kao emotivnog bića, pa je uvrstio i one koje su se ostvarile kao majke, sa velikim brojem djece doprinijevši podizanju crnogorskog nataliteta.

U Zolakovim knjigama nije isključivo predstavljena žena kao intelektualka i visokoobrazovana organizatorka kompleksnog privatnog i društvenog života, već i žena kao domaćica, eksponirana u njenoj primarnoj ulozi. Rukotvorna moć žene takođe nije zapostavljena, pa su u međusobno raznovrsnim tomovima knjige Čudesna moć žene I-IV predstavljeni portreti žena koje se bave različitim vrstama primijenjenih umjetnosti na samosvojan i kreativan način.

Ono što čini vertikalu i strukturni stožer sva četiri toma ovog kvalitetnog i sadržajnog izdanja jeste jedinstvo ideje o svemoći žene, njene energije i istrajnosti. Ženina svestranost i višestruko djelovanje u različitim sferama društva bogato su ilustrovani brojnom primjerima pripadnica različitih starosnih granica, profesionalnih i ličnih orijentacija.

Uvjerena sam da su veliki broj žena koje su se našle u njegovim knjigama, kao i brojne druge koje nijesu u njih dospjele, bile u stanju da same značajno promijene svoju sudbinu snagom volje, upornošću i ljubavlju prema porodici i društvu.

Pisana bogatim i bujnim glasovima života, priča o ženi je uvijek i priča o snazi i čaroliji velikodušnosti i mudrosti, bogatstvu i cjelovitosti. Hodajući opipljivim stazama svakodnevice i tajnovitim putevima duha, žena može sve!

Podijeli.

Komentari su suspendovani.