Knjiga koju poklanjamo u junu

ANTOLOGIJA PORTUGALSKE POEZIJE “PORTUGALSKA PJESNIČKA AVANTURA”

Otvoreni kulturni forum sa Cetinja u saradnji sa portalom Antena M, svakog mjeseca poklanja šest knjiga iz sopstvene bogate i jedinstvene izdavačke djelatnosti. Nova svjetska i domaća literatura koju OKF objavljuje, biće dostupna fejsbuk prijateljima koji odgovore tačno na postavljeno pitanje, svakog mjeseca na našoj fejsbuk stranici: www.facebook.com/okf.cetinje/

Prva tri čitaoca koja odgovore na pitanje dobiće knjigu. Više o nagradnoj igri na protalima: www.antenam.net i www.okf-cetinje.org

Knjiga koju poklanjamo u junu je antologija portugalske poezije “Portugalska pjesnička avantura”.
Knjiga “Portugalska pjesnička avantura”, izbor iz savremene poezije Portugala, u prijevodu Tanje Tarbuk, objavljena je u izdanju OKF-a. Izdavač knjige je Milorad Popović, knjigu je uredila Dragana Tripković, a knjigu je likovno opremila Suzana Pajović. U predgovoru za knjigu Tanja Tarbuk kaže da su se Portugalci, među svim oblicima duhovnog stvaralaštva, oduvijek najbolje isticali u poeziji. Njihova pjesnička tradicija polazi još od davnih srednjovjekovnih cantares, doba kada se mnogi iberski trubaduri služe portugalskim jezikom.
Nagradna igra pokrtenuta je iz uvjerenja da su dobra književnost i umjetnost osnov svakog naprednog društva, te da zbliži knjige i njihovu publiku u Crnoj Gori. Želimo da pomognemo svakom zainteresovanom čitaocu da napravi biblioteku u kući, i time, kako je zapisao Ciceron, podari joj dušu.
Otvoreni kulturni forum (OKF) je osnovan 2001. godine u Cetinju. Ideja o osnivanju nevladine kulturne organizacije na Cetinju nastala je u maju 2000. godine, kada je “Grupa 99” gostovala u Crnoj Gori. Intelektualci i pisci iz bivših jugoslovenskih republika bili su impresionirani kulturnom baštinom i ambijentom Cetinja i jednodušno su se saglasili da bi ovaj grad mogao biti idealno mjesto susreta pisaca i kulturnih djelatnika iz regiona. Uz Milorada Popovića, suosnivači OKF-a su poznati izdavač, publicista i prevodilac iz Zagreba, Nenad Popović, i ugledni sarajevski pisac Ivan Lovrenović. Od afirmisanih crnogorskih stvaralaca u programima OKF-a, prije svega u okviru redakcije časopisa Ars, najrenomiranije književne publikacije u Crnoj Gori, angažovani su Andrej Nikolaidis, Dragana Tripković, Vasko Raičević, Ethem Mandić i drugi.
OKF u svom djelovanju ima dva prioriteta: misiju promovisanja i unapređenja kulturnog života na Cetinju i u Crnoj Gori i inteziviranje kulturne saradnje među piscima, izdavačima, kulturnim publikacijama sa prostora bivše Jugoslavije i šireg balkanskog regiona, Evrope i svijeta.

Iz knjige Antologija portugalske poezije:
JORGE DE SENA

VIDJETI

Ti smatraš da tražim, a ne tražim.
Ti smatraš da ja pristajem, a ne pristajem.
Ni od pristajanja, ni od traganja ne sastoji se moj život.
Shvaćaš li? Sastoji li se uopće neki život
od nečega što ti smatraš?
U duhovnom srcu tvojih zagubljenih cvjetova
postoji mala crna srž,
što je pocrnjela od pomanjkanja tvojih pogleda.
Ne smatraj, pogledaj je.
Pogledaj je meni za ljubav.
Vidjet ćeš kako se besprijekorno rastvara.
Razmišljat ću u bijegu
kako će to biti kada je pogledaš. Ništa drugo neću činiti.

Podijeli.

Komentari su suspendovani.