Objavljena knjiga „Triflanje“ Branislava Brana Milačića  –  Anegdote o Podgorici i fudbalu

 

Knjiga pod nazivom „Triflanje“ Branislava Brana Milačića, objavljena je u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja. U knjizi su objavljene anegdote iz života koje potpisuje poznati crnogorski fudbalski stručnjak, a govore o Podgorici, fudbalu i ljudima čije osobenosti i duh označavaju ovaj grad. Za izdavača potpisuje se Milorad Popović, urednica izdanja je Dragana Tripković, a knjigu je likovno uredila Ana Matić. 

„Ova knjiga je svojevrsna hronika Podgorice, nekadašnjeg Titograda, uspješno smještena u formu kratke anegdote, poput Domanovićevih satira, građena na osnovama istinitih priča, istinitih likova, s karakterističnim ambijentom i mentalitetskim odrednicama. U pričama koje piše Milačić nalazi se duh grada koji autor vještim hroničarskim manirom tka u svoje redove, opisuje čitavu paletu gradskih likova, podgoričkih oriđinala, zaslužnih, poznatih stanovnika i njihovih naslućujućih sudbina. Podgorica, città aperta, grad koji se često podizao iz ratnih ruševina, zadao je izvjesne standarde svojim stanovnicima, pa se na Milačićevom književnom „terenu” ukrštaju i jednako vrjednuju ulično i kućno vaspitanje, bilo koja profesija ili životna okolnost da su u pitanju. (…) Kažu da je najteže pisati o svom gradu, ali načinom na koji Milačić u ovoj knjizi objedinjuje kategorije fudbala, kafane, kocke i podgoričkog mentaliteta taj posao postaje još ozbiljniji. Rijetko se može naći tekst koji na sličan način obiluje dobrotom i potvrdom da u jednom gradu solidarno žive oštroumni, duhoviti i plemeniti ljudi raznih vjera i nacija. „Triflanje“ je štivo koje će najviše koristiti nekim budućim generacijama koje Podgoricu budu nosile u srcu, onako kako je nosi autor i likovi njegovog djela“, zapisala je Tripković u pogovoru.

Branislav Brano Milačić rođen je 29. juna 1949. Godine na Cetinju. Osnovnu i srednju školu završio je u Titogradu. U Novom Sadu završio je Mašinski fakultet i stekao diplomu diplomiranog mašinskog inžinjera. U Novom Sadu završio je i Višu trenersku školu i postao viši fudbalski trener. Fudbalom se počeo aktivno baviti od 14. godine, kad je postao član pionirske ekipe FK Budućnost. Po završetku studija trenersku karijeru započeo je u Titogradu, trenirajući mlađe selekcije FK Kom. Nakon toga bio je trener FK Titeks, FK Ribnica, FK Zabjelo, FK Drezga, FK Zeta, OFK Titograd, FK Mornar, FK Lovćen, FK Mogren, FK Rudar i FK Budućnost. Kao trener FK Budućnost uveo je klub iz drug u prvu ligu, a zatim i u evropska takmičenja, a osvojio je i kup Crne Gore. FK Mogren je pod njegovim vođstvom osvojio titulu šampiona Crne Gore. S omladinskom ekipom FK Budućnost postao je prvak Srbije i Crne Gore. Sem navedenog, kao trener vodio je mlađe reprezentativne selekcije Crne Gore u SFRJ. U bivšoj Jugoslaviji bio je tehnički direktor FK Budućnost i FK Rudar, a bio je i predsjednik Srednje regije Crne Gore. Bio i direktora FK Kom. Objavio je knjigu „Fudbalski trening“, čiji je izdavač Fudbalski savez Jugoslavije, kao i knjigu „Treće poluvrijeme“ izdavača „Nova Pobjeda”.

Podijeli.

Komentari su suspendovani.