Tomislav Osmanli

XXI: KNJIGA FANATIZMA

Roman “XXI: Knjiga fanatizma” uglednog makedonskog književnika Tomislava Osmanlija objavljena je u okviru biblioteke “Savremena proza”. Izdavač je Milorad Popović, a djelo je prevela Mrina Đurović Markoska.  Roman je dobio najviše mkedonsko priznanje – nagradu Roman godine „Utrinskog vesnika”, 2010. godine i izabran za makedonskog pretstavnika za nagradu „Balkanika” (novembar, 2010.).

XXI: KNJIGA FANATIZMA

Laki i vlažni septembarski vjetar kojije duvao na Menhetnu lijepio je isparenja za mokri njujorški asfalt. Iz jednog bara čuje se sentimentalna, ljepliva ret pack muzika dok se na ulici mijenjaju tonske kulise. Ko kaže da je ovo grad koji nikadne spava? Za neki sat zaspaće i smiriće se nakratko, a zatim, oko šest ujutru, polako će početi da se proteže, u ovo žestoko otkačeno vrijeme. Čuli su se gusti zvuci velegrada. Brujali su rijetki automobili, a izdaleka su mu do ušiju povremeno dopirali zvuci vatrogasnih kola u pokretu. S rancem na ramenu Gordan je šetao avenijama i zagledao se u oblakodere. Primijetio je da i nebo  nad Njujorkom blješti, da milioni gradskih svjetala reflektuju svjetlost na tamni svod. Po licu su mu titrale hiljade neonskih svjetiljki. Čuo se rap. Mladić se zaustavi.

O piscu

Tomislav Osmanli (1956.) je prozaista, dramski pisac i teoretičar medija. Autor je dvadeset knjiga. Autor je scenarija igranog filma Anđeli na otpadu (1995-1997)kao i drugih nagrađivanih scenarija: Ljudi bez adrese (1976.), Zvijezde ’42. (1984.), Skopska snoviđenja (1987.), Smuk leti na nebu (1999., realizovan 2006. godine pod nazivom Strmoglavi),kao i scenarija za kratkometražni igrano-dokumentarni film Povodom Manakija, 2009. Autor je i prvih makedonskih knjiga posvećenih Sedmoj (Film i političko, 1982.) i Devetoj umjetnosti (Strip, zapis ljudskog lika, 1987. i, dopunjeno, 2003.). Preveo je dramski tekst Vudija Alena, Bog, s engleskog, a pozorišnu političku farsu Trombon Mariosa Pondikasa, Askezu Salvatores Dei ključno djelo Nikosa Kazandzakisa, kao i Evripidov dramski tekst Kralj Res sa novogrčkog jezika. Za svoj raznovrsni autorski i novinarski rad, Tomislav Osmanli je dobitnik više nagrada za književnost, filmski scenario i dramu. Knjigom dramskih tektova Zvijezde nad Skopljem uvršten je među trinaest balkanskih autora u godišnjak Enciklopedije Britanika za 2001. godinu.

Podijeli.

Komentari su suspendovani.