U februaru 2005. godine, za Kišov 70. rođendan, objavili smo dvobroj posvećen ovom piscu. Taj svezak “Arsa“ imao je dobar odziv kod čitalaca i kod poznavalaca Kišovog djela. Danas, taj broj predstavlja pravu rijetkost. Ove jeseni (15. oktobar) navršilo se evo dvadeset godina od smrti Danila Kiša. I zato smo odlučili da objavimo drugo, nešto izmijenjeno izdanje ovog dvobroja.

danilokis

Šta je novo u ovom izdanju “Arsa“? Prvo, Kiš. Na početku su Kišove pjesme i prepjevi mađarskih, ruskih i francuskih pjesnika. To je, uz rizik šamanskog čitanja, Kišova životna i književna biografija. I ispovijest, ispovijest i komentari. Tu je i Kišova pjesma, s kraja šezdesetih, jedna skaredna, vesela i sjetna pjesma. Sonet za bordel muza. Objavljujemo i Kišov tekst “Slikarski svet Mila Milunovića“ objavljen u oktobarskom broju lista “Mladost“ 1958. godine. Taj esej o Milu Milunoviću i Petru Lubardi nije ušao u objavljena Kišova djela. Nove tekstove iz Kišove garde napisali su Miroslav Karaulac (“Staza kroz Kišovu baštu“), Mirko Kovač (“Trči u bioskop Zvezda“) i Božo Koprivica (“Život i smrt izgovaram s fusnotom“). Nov, u odnosu na prvo izdanje je i tekst Marije Čudine “Čudovišni krematorijum“, esej o “Grobnici za Borisa Davidoviča“. Sad je tu i pjesma Marije Čudine “Pustinjska lisica“, koja je tehničkom omaškom izostala u prvom izdanju. Nove su i pjesme Kišu posvećene Aleksandra Ristovića, Tonka Maroevića, Milana Đorđevića i Aleša Debeljaka. Nov je i tekst Stevana Tontića, zatim tekst Mladena Lompara o Kišu i Njegoševoj nagradi. Tu su i pisma Kišu, pisma sa ljevice, i to ljevice najvišeg evropskog formata. Pisma: Miroslava Krleže, Oto Bihalji Merina, Oskara Daviča, Milovana Đilasa, Ljubiše Jocića, Zuka Džumhura i Marjana Matkovića.

S proljeća 1988., Kiš je u “Književnim novinama“ objavio prepjeve pjesama Getea, Petrija, Cvetajeve, Gumiljova (dvije pjesme) i Brodskog. Prepjeve i komentare. Tu je još i jedna odrednica iz “Rečnika Gulag“ Žaka Rosija u Kišovom prevodu.

danilo kis

Mladu gardu predvodi Miljenko Jergović. Slijede tekstovi Olje Ivančevič-Savičević, Vladimira Arsenijevića, Muharema Bazdulja, Faruka Šehića, Marka Čudića, Pavla Goranovića, Saše Ilića, Vladimira Vojinovića i Srđana V. Tešina, čiji tekst zatvara ovaj broj “Arsa“. Vidjećete i zašto, o majkama je slovo.

Čini se da je broj novih tekstova u odnosu na objavljene u prvom izdanju, nešto veći. Tako se sklopio novi svezak o Danilu Kišu. I eto, predajemo ga na ruke čitaocu.

Ovaj broj časopisa priredio je Božo Koprivica.

Redakcija

Podijeli.

Postavi odgovor