Eta objavila “Čovjek bez lica”

Popovićev roman na njemačkom jeziku

Berlinska izdavačka kuća “Eta” objavila je nedavno roman “Čovjek bez lica” crnogorskog pisca Milorada Popovića, na njemački jezik, u prevodu Elvire Veselinović. Ova izdavačka kuća, snovana 2016. godine, i ima za cilj da, pored ostalog, njemačkoj publici predstavi savremenu književnost jugoistočne Evrope. “Eta” bira najbolje autore iz regije koji su prznati u svojim sredinama. 

“Čovjek bez lica” snažna je epopeja o ljudima za koje znamo da su tu oko nas, ali o kojima ne znamo ništa, osim da o njima i njihovim procjenama zavise vladari i sudbine naroda. U širokom zamahu od crnogorske vlade u emigraciji u Italiji nakon Prvoga svjetskoga rata do naših dana Milorad Popović ocrtao je povijest prevara i prevrata, vjere i nevjere, ličnih tragedija, velikih herojstava i još većih izdaja te tragičnih ljubavi koje jedine i mijenjaju svijet.

Milorad Popović rođen je 1957. godine u Lipi Cuckoj kod Cetinja rođen. Autor je devet zbirki poezije i pet Zbirke eseja o nacionalnom pitanju Crne Gore. “Čovjek bez lica” njegov je drugi roman. Dobitnik je najvećeg priznanja za književnost na ovim prostorima – Njegoševe nagrede, kao  nagrada Meša Selimović, Trinaestojulske nagrade, Ratkovićeve nagrade i ostalih. Njegova djela prevedena su na brojne svjetske jezike. Izbor iz poezije mu je objavljen na njemački jezik 2017. pod naslovom “Scheidewege”. Predsjednik je Crnogorskog društva nezavisnih književnika (CDNK), direktor izdavačke kuće Otvoreni kulturni forum (OKF) na Cetinju i izdavač časopisa za književnost ARS.

Podijeli.

Komentari su suspendovani.