Antologija savremene crnogorske proze i poezije na italijanskom jeziku biće promovisana u Centru savremene umjetnosti u Podgorici – Dvorac Petrovića na Kruševcu – u petak, 8. jula u 21 sat, kao i u Baru – Dvorac kralja Nikole – u subotu, 9. jula u 21 sat.

O ovom značajnom izdanju na promocijama u Podgorici i Baru govoriće priređivač Pavle Goranović, italijanski izdavač Livio Muci, pjesnik iz Zagreba Sinan Gudžević, koji je prevodio stihove crnogorskih pjesnika na italijanski jezik, i pomoćnik ministra kulture za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Dragica Milić. Stihove na crnogorskom i italijanskom govoriće glumica Ivana Mrvaljević.

Antologija savremene crnogorske proze i poezije na italijanskom jeziku rezultat je dugogodišnje saradnje Ministarstva kulture Crne Gore i Regije Pulja. Naime, prije nekoliko godina Ministarstvo kulture je sa izdavačkom kućom iz Lećea “Besa Editrice“ dogovorilo objavljivanje izbora savremene crnogorske proze i poezije u književnom časopisu “Crocevia“, prema izboru crnogorskog pisca Pavla Goranovića. Italijanski izdavač je, prepoznajući vrijednost crnogorskih autora i njihovih djela, odlučio da objavi i posebno izdanje Antologije savremene crnogorske proze i poezije na italijanskom jeziku. Knjiga je prvi put promovisana u biblioteci “Fertineli“ u Bariju (Italija), 16. juna ove godine.

Uspješna saradnja Ministarstva kulture Crne Gore i italijanske Regije Pulja biće nastavljena dugoročnom razmjenom programa i iz ostalih oblasti umjetnosti i stvaralaštva. Planirano je da budu organizovane izložbe crnogorske i italijanske likovne umjetnosti, biće inicirane obuke za učešće u EU fondovima, kao i zajedničke aplikacije za naredne IPA projekte međunarodne saradnje. Takođe, planirano je da u 2012. godini budu objavljene dvije knjige crnogorskih autora i italijanskom jeziku, a već u septembru ove godine biće objavljen roman crnogorskog pisca Zudvije Hodžića “Davidova zvijezda“ na italijanskom jeziku, u izdanju izdavačke kuće “Besa Editrice“.

U Antologiji savremene crnogorske proze i poezije na italijanskom jeziku zastupljena je poezija Mladena Lompara, Čedomile Vujošević Đurđić, Balše Brkovića, Nebojše Nikčevića, Jovanke Uljarević, Vladimira Đurišića, Ljubomira Đurkovića, Sanje Martinović, Dragane Tripković, Momira Markovića, Jevrema Brkovića, Ljubete Labovića, Vojislava Vulanovića, Ratka Vujoševića, Mila Kralja, Sretena Perovića, Huseina Bašića. Bogića Rakočevića, Aleksandra Bečanovića, Milorada Popovića, Sretena Vujovića, Zorana Stanojevića, Slobodana Vukanovića i Marka Nikčevića. Od proznih pisaca u Antologiji su se našla djela Mirka Kovača, Sretena Asanovića, Ognjena Spahića, Željka Stanjevića, Zuvdije Hodžića, Dragana Radulovića, Čeda Vulevića, Boža Koprivice, Vladimira Vojinovića i Zorana Kopitovića.

Izvor: Ministarstvo kulture Crne Gore

Podijeli.

Postavi odgovor