FRANKFURT – Crnogorski pisac Ognjen Spahić jedan je od 13 dobitnika Nagrade EU za književnost za 2014. godinu, koja se dodjeljuje najperspektivnijim mladim piscima u Evropi, objavljeno je u srijedu na Frankfurtskom sajmu knjiga.
Crnogorsko društvo nezavisnih književnika, koje je član Savjeta pisaca Evrope, imalo je zadatak da formira nacionalni žiri zadužen da odabere djelo književnika iz Crne Gore. Predsjednik žirija Andrej Nikolaidis i članovi Mladen Lompar, Aleksandra Nikčević-Batrićević, Dragana Tripković i Nela Savković-Vukčević ovu nagradu dodijelili su Spahiću povodom njegove posljednje knjige „Puna glava radosti“.

Kako je saopštila Evropska komisija, među dobitnicima je Uglješa Šajtinac iz Srbije, Ben Bluši iz Albanije, Milen Ruskov iz Bugarske, Jan Nemec iz Češke, Makis Citas iz Grčke, Odni Eir sa Islanda, Janis Jonevs iz Letonije, Armin Ohri iz Lihtenštajna, Pjer J. Mejlak sa Malte, Marent de Mor iz Holandije, Birgil Oguz iz Turske i Evi Vajld iz Ujedinjenog kraljevstva.

– Ova nagrada posvećena je najboljim mladim i perspektivnim autorima u Evropi, bez obzira na zemlju iz koje dolaze ili jezik kojim govore. Cilj ove nagrade je da istakne najbolje što evropska moderna književnost može da ponudi, te da podstakne prekograničnu prodaju i promoviše prevođenje, objavljivanje i čitanje književnosti drugih zemalja – rekla je komesarka EU za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Andrula Vasiliju.

Kako prenosi B92, svaki nagrađeni dobiće 5.000 eura, a njegova djela biće dodatno promovisana u međunarodnim okvirima, dodaje se u saopštenju u kojem se ohrabruju i izdavači djela nagrađenih pisaca da konkurišu za grantove EU za prevod, da bi se pobjedničke knjige prevele na druge jezike i probile se na nova tržišta.

Od ustanovljenja nagrade 2009. EU je obezbijedila sredstva za prevođenje knjiga 56 od 59 pobjednika, čija su djela prevedena na 20 evropskih jezika, ističe Evropska komisija.

Ovogodišnjim dobitnicima nagrade su uručene 18. novembra u Briselu.

Više na linku!

Podijeli.

Komentari su suspendovani.