Izdavačka kuća Otvoren kulturni forum sa Cetinja, učestovaće na 6. Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici koji se održava od 29. septembra do 3. oktobra 2020. godine u Bemax areni.

U okviru ovogodišnjeg Sajma, u programima će biti predstavljeni autori i brojna djela u izdanju OKF-a i Crnogorskog društva nezavisnih književnika (CDNK), kao i časopis za književnost, kulturu i društvena pitanja “Ars”.  

U programu 6. Internacionalnog sajma knjiga u Podgorici nalazi se promocija knjige poezije “Napred u zlo” srpskog pjesnika i kulturnog aktiviste Tomislava Markovića, 29. septembra u 17 sati. O knjizi će govoriti književnica Dragana Tripković, a ova se promocija zbog aktuelne pandemije virusa korona održava online. Tomislav Marković (1976), piše poeziju, prozu, eseje, publicistiku i žanrovski hibridne forme. Pisao kolumne za E-novine i podgorički portal Antena M, a sad je kolumnista sajta Al Jazeera Balkans i mostarskog portala Tacno.net. Jedan od osnivača i kourednik kulturno propagandnog kompleta Beton (2006–2013). Pjesme, tekstovi i satire prevođeni su mu na nemački, poljski, engleski, mađarski, slovenački i albanski jezik. 

Na Sajmu će 29. septembra u 20 sati biti promovisna knjiga eseja „Zbilje i prividi“ crnogorskog književnika Milorada Popovića, objavljena u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja i Antene M iz Podgorice. O knjizi će govoriti Milorad Popović, Darko Šuković, Nemanja Batrićević, a moderator događaja je Dragana Tripković.

“Ako je u dijelu polemike o nacionalnom pitanju na viđelo izašao Milorad Popović kao analitičar društvene zbilje, onda se u dijelu knjige posvećenoj zabludama o njemu kao pojedincu, u svoj snazi iskazao Milorad Popović kao književnik. Psihološki profili difamatora, ideoloških neprijatelja i bivših saveznika razrađeni su do tančina. Lično svjedočanstvo o sitnim frustracijama i patološkim ambicijama čini da se na momente čitaju više kao književni likovi, nego li kao akteri političkih zbivanja”, zapisao je o knjizi Nemanja Batrićević.

Milorad Popović je crnogorski pjesnik, prozaista i esejista. Njegove knjige su prevođene na strane jezike i višestruko nagrađivane. Autor je romana “Karnera” (2012) u izdanju zagrebačke Frakture i cetinjskog OKF-a, za koji je 2013. godine dobio nagradu „Meša Selimović“ u Tuzli i romana “Čovjek bez lica”, Zagreb – Cetinje 2016. Dobitnik je najvećeg državnog priznanja – Trinaestojulske nagrade za 2016. godinu, kao i „Njegoševe nagrade“ 2017, za roman “Čovjek bez lica”. Roman “Karnera” preveden je na italijanski, makedonski i slovenački jezik. Za pjesničko djelo Popoviću je 2019. godine uručeno međunarodno priznanje „Bosanski stećak“, koje se dodjeljuje u okviru programa Sarajevskih dana poezije, jedne od najvažnijih književnih manifestacija u regionu. Jedan je od osnivača časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja „ARS“ (1986). Utemeljitelj je crnogorskog PEN centra i predsjednik crnogorske sekcije PEN-a (1989–1990), prije formiranja samostalnog nacionalnog PEN centra. Dopisni je član Evropske akademije poezije, sa sjedištem u Luksemburgu. Trenutno je predsjednik Crnogorskog društva nezavisnih književnika (CDNK) i direktor Otvorenog kulturnog foruma (OKF) sa Cetinja, izdavača savremene crnogorske i južnoslovenskih književnosti, te glavni urednik časopisa „ARS“. Ima status istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore.

maja herman sekulić

Časopis Ars sveprisutan je izdavački doprinos crnogorskoj i regionalnoj književnosti, koji OKF objavljuje dugi niz godina. Ars je časopis koji nerijetko svoje tematske brojeve posvećuje velikanima pisane riječi, pa je takav i broj koji će biti promovisan na 6. Internacinalnom sajmu knjiga u Podgorici u petak, 2. oktobra u 18 sat. Riječ je o broju posvećenom stvaralaštvu Maje Herman Sekulić, o kojem će govoriti Aleksandra Nikčević Batrićević, Lidija Kaluđerović I Dragana Tripković. Ovaj broj časopisa Ars priredile su i prevele Aleksandra Nikčević Batrićević, Lidija Kaluđerović.

Maja Herman Sekulić – pjesnikinja, esejista, romanopisac, prevodilac, teoretičar književnosti, doktor nauka sa Prinstona, autorka 19 knjiga prevedenih na više svjetskih jezika, dobitnica velikog broja nagrada i priznanja kod nas i u svijetu. Objediniti u bibliografski popis sve publikovane radove koji se odnose na stvaralaštvo Maje Herman Sekulić nije bilo jednostavno, tim prije što je ona živjela, školovala se i stvarala na tri kontinenta, a njena poezija i romani prevedeni su na više svjetskih jezika. Maja Herman Sekulić dobitnik je mnogih značajnih međunarodnih nagrada i priznanja. Više puta je bila u konkurenciji za NIN-ovu nagradu, a roman “Ma Belle” koji je 2015. godine bio kandidovan za ovo prestižno književno priznanje, nominovan je 2018. za međunarodnu nagradu grada Dablina. Dobitnica je brojnih svjetskih nagrada i priznanja za svoje staralaštvo.

Izdanja Otvorenog kulturnog foruma i CDNK, kao većina brojeva časopisa Ars, biće ponuđena publici na 6. Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici.

Podijeli.

Komentari su suspendovani.