Nakon dvanaestogodišnje pauze, u novim uslovima, revitalizovano je najveće crnogorsko književno priznanje, Njegoševa nagrada – saopšteno je juče iz Ministarstva kulture. Ovo visoko odličje u prethodnom periodu (od 1963. do 1997.) dobilo je dvanaest autora iz svih ex-jugoslovenskih sredina. U skladu sa novim Zakonom o državnim nagradama, ovo visoko priznanje biće u toku 2009. godine dodijeljeno djelu koje je prvi put objavljeno u posljednjih pet godina na ex-jugoslovnskom prostoru, u današnjim samostalnim južnoslovenskim državama.

Na prijedlog Ministarstva kulture, sporta i medija, Vlada Crne Gore imenovala je Žiri za dodjelu Njegoševe nagrade, koji čine istaknuti književnici, književni kritičari i profesori: akademik Zdenko Lešić iz Bosne i Hercegovine, prof. dr Vlaho Bogišić iz Hrvatske, akademik Katica Ćulavkova iz Makedonije, prof. dr Aleš Debeljak iz Slovenije, prof. Filip David iz Srbije, akademik Sreten Perović i akademik Nenad Vuković iz Crne Gore.

Za predsjednika Žirija za dodjelu Njegoševe nagrade jednoglasno je izabran akademik Sreten Perović. Na prvoj, konstitutivnoj sjednici, koja je održana 22. aprila 2009.godine u Podgorici, razmatran je i verifikovan Poslovnik o radu Žirija i iz svake od šest država izabrani selektori, čija je obaveza da predlože Žiriju do pet djela (pet autora) iz svojih sredina koja, po propozicijama, mogu konkurisati za ovo visoko priznanje.

Nagradu koja nosi ime najvećeg crnogorskog pjesnika u prethodnom periodu dobili su istaknuti književni stvaraoci: Mihailo Lalić (1963), Miroslav Krleža (1966), Meša Selimović (1969), Branko Ćopić (1972), Blaže Koneski (1975), Oskar Davičo (1978), Josip Vidmar (1981), Desanka Maksimović (1984), Borislav Pekić (1987), Dobrica Ćosić (1990) Stevan Raičković (1993) i Matija Bećković (1997).

Žiri ističe da je obnovom Njegoševe nagrade, u bitno promijenjenim okolnostima, suverena država Crna Gora uspostavlja kontinuitet sa pozitivnim nasljeđem, ali i naglašava otklon od negativnog iskustva i politizacije ove Nagrade u posljednjoj deceniji prošloga vijeka. Članovi žirija su izrazili zahvalnost Crnoj Gori koja Njegoševom nagradom nastavlja da ravnopravno vrednuje književna dostignuća iz svih međusobno kulturološki bliskih južnoslovenskih država.

D.T.

Izvor: Vijesti

Podijeli.

Postavi odgovor